Jan Urbach: Nord Stream II - triumf německých vyjednavačů?

26.02.2021 10:55

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena podle analýzy, kterou ve středu zveřejnila bruselská ekonomická zpravodajská agentura Eurointelligence (eurointelligence.com), prakticky kapitulovala v případu rusko-německého plynovodu Nord Stream II.

Jan Urbach: Nord Stream II - triumf německých vyjednavačů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Analytici tento závěr vyvodili ze zprávy amerického ministerstva zahraničí Kongresu USA, která se mimo jiné týká sankcí vůči společnostem zapojeným do výstavby plynovodu Nord Stream II. "Americké ministerstvo zahraničí se přesvědčilo, že existuje elegantnější řešení problému Nord Stream II. Předložilo Kongresu zprávu, ve které podporuje stávající sankce proti 18 společnostem, většinou ruským, ale ukládá moratorium na nové sankce," uvádí Eurointelligence.

Administrativa tvrdí, že si ponechává právo kdykoli uvalit nové sankce, ale místo toho chce pokračovat v zákulisní diplomacii, “ uvádí zpráva a naznačuje, že se jedná o triumf německých vyjednavačů. Moratorium na sankce pomůže Německu a Rusku urychlit dokončení plynovodu a jeho bezpečnostní certifikaci. Německé úřady prý považují přístup administrativy J. Bidena za gesto prokazující neochotu prohloubit krizi ve vzájemných vztazích mezi Washingtonem a Berlínem.

"Spojené státy pravděpodobně plně nechápou, že je nepravděpodobné, že by na oplátku od Německa dostaly něco konkrétního." Jakmile začne proudit plyn, nebude možné sankcionovat vývoz ruské ropy a zemního plynu,“ uvádí analytici.

„Německo se kvůli Číně nebude spojovat se Spojenými státy, a to vzhledem k významu Číny jako největšího německého exportního trhu a závislosti Německa na čínské telekomunikační technologii. Neuvidíme ani výrazné zvýšení německých výdajů na obranu v žádné předvídatelné koaliční konstelaci, “píše bruselská zpravodajská agentura.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…