Jan Urbach: Odkud jsou peníze na demonstrace v Minsku?

28.03.2017 10:40

Prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že organizátoři víkendových demonstrací v Bělorusu byli financováni z amerických a německých fondů. Prostředky prý měly do země plynout přes Polsko a Litvu.

Jan Urbach: Odkud jsou peníze na demonstrace v Minsku?
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Lukašenko citovaný agenturou Sputnik v úterý prohlásil, že bylo zadrženo několik desítek teroristů, jež chystali ozbrojenou provokaci v Bělorusku. Podle slov prezidenta absolvovali výcvik v táborech v okolí Bobrujsku a Osipovičů, na Ukrajině a „v Litvě nebo v Polsku." Ve čtvrtek zahájila Státní bezpečnost trestní stíhání za výcvik a přípravy na hromadné nepokoje, bylo zadrženo 26 lidí. Podle zprávy Státní bezpečnosti byly během domovních prohlídek zabaveny zbraně.

„Prezident řekl, že financování této protiprávní činnosti probíhalo hlavně přes Litvu a Polsko," praví se v zprávě Lukašenkovy tiskové služby. „Urazili se, protože slyšeli moje prohlášení v Mogilevu, že Lukašenko mluvil o Ukrajině, Litvě a Polsku. No, ale když je to pravda?! Americké a německé fondy dávaly peníze přes Poláky a Litevce," cituje prezidenta jeho tisková služba. Běloruský prezident A. Lukašenko je považován za posledního disktátota v Evropě. Na stranu druhou to byl on, kdo významně přispěl k minským jednáním o Ukrajině.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…