Jan Urbach: Opojení Schulzem vyprchalo

15.05.2017 9:40

Nedělní volby do zemského sněmu v v Severním Porýní-Vestfálsku vyhrála CDU kancléřky Angely Merkelové. Podle prvních odhadů získala 34,5 procenta hlasů. Sociální demokraté získali pouze 30,5 procenta, což znamená konec jejich vlády. Uplynulých pět let se u moci udržovali v koalici se Zelenými. Důležité je, že volební výsledky v Severním Porýní-Vestfálsku, kde žije 18 milionu voličů, jsou dlouhodobě považovány za značně přesný „průzkum“ výsledků do Spolkového sněmu.

Jan Urbach: Opojení Schulzem vyprchalo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Nepochybnou zajímavostí je, že ve spolkové zemi s největším podílem migrantů propadla antimigrační Alternativa pro Německo, jíž kandidátka získala pouze7,5 procenta. Pouze 6 procent získali Zelení, podobně jako Levice (Die Linke)? Radost naopak zavládla v řadách FDP, když liberálové získali podle odhadů 12 procent hlasů.

V takové situaci je prakticky jisté, že zemskou vládu sestaví CDU a FDP. Sociální demokraté prohráli již třetí volby v řadě, což naznačuje i zářijovou prohru ve volbách do Spolkového sněmu. Jako pouze krátkodobý se ukázal růst preferencí poté, co se kandidátem na kancléře a předsedou strany stal Martin Schulz. Podle průzkumů na podzim vyhraje Merkelové CDU s 36-37 procenty a SPD za ní zaostane o 5 až 10 procent.

Pro sociální demokraty by určitou nadějí mohlo být vytvoření koalice se Zelenými a Levicí, což je ale krok, který nemá v SPD a u jejích voličů jednoznačnou podporu. Levice například vyhlašuje požadavek na opuštění NATO a žádá spolupráci s Ruskou federací. Martin Schulz se tak podle expertů může rozloučit s nadějí, že po volbách bude sestavovat spolkovou vládu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …