Jan Urbach: Orbán jede za Putinem

17.09.2018 20:10

Maďarský premiér Viktor Orbán se zítra setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jedná se o druhé setkání v tomto roce a sedmé během posledních šesti let. Očekává se, že na programu jednání budou energetické otázky a také protiruské západní sankce.

Jan Urbach: Orbán jede za Putinem
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsku vyprší smlouva na dodávky ruského plynu na počátku roku 2020. Budapešť měla v plánu více diverzifikovat zásobování plynem, jehož naprostá většina přichází z Ruska. Z celkového počtu 9 miliard metrů krychlových plynu je to 8 miliard. Energetiky se rovněž dotýká dostavba maďarské atomové elektrárny v Paksu, jejíž dva bloky by Rusko mělo uvést do provozu v letech 2026 a 2027.

Maďarští politici se také soustavně vyslovují negativně o protiruských sankcích, které jejich zemi poškozují. Samotný premiér mluví o primitivních sankcích. Viktor Orbán potom navrhuje, aby NATO a EU daly garance bezpečnosti Polsku a státům Pobaltí a v souvislosti s tím konečně umožnily celé Evropě budovat hospodářskou spolupráci s Ruskem.

Podle analytiků vztahy Orbána s Putinem vytvářejí dobrou startovní pozici Maďarska ve chvíli nápravy vztahů mezi Západem a Ruskem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…