Jan Urbach: Pojmenovat odpovědné za tragický osud uprchlíků

08.07.2015 21:16

Ve zprávách o přílivu imigrantů do zemí Evropské unie se zcela pochopitelně nejčastěji jako země původu objevuje Sýrie.

Jan Urbach: Pojmenovat odpovědné za tragický osud uprchlíků
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Není se co divit, po zhlédnutí zpravodajských záběrů ze země, že po čtyřech letech operace „arabské jaro“ není země považována za „místo k žití“, kterým byla v minulosti. Co je ale překvapivé, to je frekvence, se kterou se ve zpravodajství zejména z Řecka či Maďarska objevují nemalé – a Syřanům se blížící - počty uprchlíků z Afghánistánu. Je to ukázku krachu naší politiky.

V uplynulých více než deseti letech přitom Spojené státy se svými spojenci vedly Afghánistán k „trvalé svobodě“ a i v současnosti na takové cestě „pomáhají“. Proč tedy Afghánci prchají ze země, které i Česko zapojené do koaličních sil, s vynaložením nemalých prostředků, chtělo přinést „štěstí“? Štěstí asi není muška zlatá v podobě batohů plných peněz pro lidi typu prezidenta Karzáího v případě Afghánistánu nebo podpory až příliš často pochybných sil a lidí v případě „arabského jara“. Nebudu tvrdit, jako mnozí jiní, že třeba Islámský stát vznikl v nějaké americké myšlenkové dílně. Jisté ale je, že koncept vojenských „humanitárních“ intervencí se ukazuje jako naprosto scestný. Budoucí neúspěch Trvalé svobody řada bezpečnostních analytiků předvídala od samého počátku. Stejně jako vývoj v arabském světě.

Proto je také třeba se ptát, kdo přispěl k tragickému putování uprchlíků. Pouhá humanitární gesta nic nevyřeší, to jen pro dnešní chvíli. Není málo, ale musí nám jít také o to, aby se situace neopakovala. Až příliš často totiž vidíme na obrazovce a fotografiích tváře těch, kteří by dokonce měli za svůj podíl na tragickém vývoji v řadě zemí a osudu uprchlíků v člunech Středozemního moře předstoupit před mezinárodní tribunál. Takové posouzení by mohlo být skutečnou cestou k trvalé svobodě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…