Jan Urbach: Porošenko chce referendum o vstupu Kyjeva do NATO

03.02.2017 9:40

Kyjevský prezident Petro Porošenko prohlásil, že chce uspořádat referendum o vstupu Ukrajiny do NATO. Jestliže by občané zapojení podpořili, je prý ochotný udělat vše, aby dosáhl členství Ukrajiny v alianci.

Jan Urbach: Porošenko chce referendum o vstupu Kyjeva do NATO
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

S členstvím Ukrajiny v NATO si Porošenko „pohrává“ od roku 2015. Prohlásil tehdy, že referendum vypíše ve chvíli, kdy Ukrajina bude na členství připravena. Kyjev reformuje sektor bezpečnosti a obrany a převádí ho na standardy NATO. Po osamostatnění Ukrajiny ze svazku Sovětského svazu Ukrajina začala o NATO jevit zájem a prezident Leonid Kučma členství oznámil jako oficiální cíl politiky. V době, kdy byl prezidentem Viktor Janukovyč však Vrcholná rada vyhlásila Ukrajiny za neutrální stát. Porošenkova snaha je však v současnosti spíše vnitřní politické gesto.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že v současnosti a ani blízké budoucnosti není možné očekávat, že by Kyjev byl do NATO přijat. Členství Ukrajiny v NATO v současnosti údajně podporuje 54 procent Ukrajinců. Mnozí experti soudí, že Petro Porošenko rozdmýcháváním konfliktu na východě země a řečmi o referendu o vstupu do NATO odvádí pozornost od katastrofické situace na Ukrajině.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…