Jan Urbach: Před soud za zločiny v KT Stutthof

09.08.2019 20:18

Soud s bývalým příslušníkem SS a dozorcem v německém koncentračním táboře Stutthof Bruno Deyem začně 17. října v Hamburku. O případu informuje kromě jiných izraelský list „Haaretz“.

Jan Urbach: Před soud za zločiny v KT Stutthof
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Adolf Hitler, Mein Kampf

Dey (92 let) je obviněn ze spoluúčasti na zavraždění 5230 lidí.  Podle posudku je navzdory vysokému věku ve zdravotním stavu, který umožňuje, aby stanul před soudem. Na dvě hodiny denně. V táboře, který Němci vybudovali v době okupace nedaleko Gdańska v ústí řeky Visly, sloužil jako dozorce od srpna 1944 do dubna 1945. Prokuratura ho viní ze spoluodpovědnosti za vraždy, ke kterým v té době v táboře došlo.  Tábor Stutthof  byl vybudován jako civilní zajatecký tábor polských občanů z Gdańska, v roce 1941 se stal „zvláštním táborem SS“a od ledna 1942 byl oficiálně označen jako koncentrační tábor. Do tábora se dostalo také množství českých vězňů. Celkem táborem Stutthof prošlo asi 110 tisíc lidí, z toho asi 60 tisíc bylo zavražděno. Vězně střežilo 3000 členů SS a ukrajinských kolaborantů z nacistickým Německem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …