Jan Urbach: Řecko brání hranici, střelba na člun s migranty

03.03.2020 7:33

V Turecku bylo zveřejněno video, na kterém je vidět loď řecké pohraniční stráže, která se snaží odrazit gumový ponton s ilegálními migranty, následně pohraničníci zahájili jeho směrem výstražnou střelbu. Dosud bylo známo, že migrantům bránilo ve vstupu na řecké ostrovy pouze jejich civilní obyvatelstvo.

Jan Urbach: Řecko brání hranici, střelba na člun s migranty
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ilustrační foto: migranti,

Jak známo, ve čtvrtek Ankara oznámila, že nebude uprchlíkům ze Sýrie bránit v pozemní nebo mořské cestě do Evropy. Podle sdělovacích prostředků Turci dokonce migranty sami dopravují k hranici s Řeckem a Bulharskem.

O víkendu museli Řekové proti rozvášněným migrantům, kteří chtěli násilně překročit hranici a napadli řecké síly, použít slzný plyn a vodní děla. Vláda ovšem odmítla zprávy, že při odražení migrantů byl jeden z útočníků zastřelen. V neděli premiér Kyriakos Micotakis varoval před snahami ilegálně překročit hranici a na Twitteru napsal, že hranice Řecka je vnější hranicí EU a řecké síly ji budou chránit.

V nejbližších třiceti dnech podle něho Řecko nebude přijímat žádné žádosti o azyl, což kritizují lidsko-právní organizace a aktivisté jako protiprávní krok. Oznámeno je také řecké vojenské cvičení na řecké straně hranice, při kterém má být používáno ostré střelivo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.