Jan Urbach: Reparace za německou genocidu v Namibii?

26.03.2017 16:00

Namibie chce v Haagu žalovat Německo za genocidu asi 85 tisíc původního obyvatelstva země v letech 1904 až 1908. Podle namibijského generálního prokurátora připravují žalobu právníci z Velké Británie a Namibie. Na Německu bude zřejmě požadováno odškodnění ve výši 28 miliard euro.

Jan Urbach: Reparace za německou genocidu v Namibii?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Namibie

Zmocněnec německé vlády pro dialog s Namibií Ruprecht Polenz k tomu řekl, že Berlín oficiálně není informován. Není však jasné, zda vláda Namibie proti dřívější koloniální mocnosti zprávy o žalobě nepoužívá jako vyjednávací pozici a současně jako gesto vůči národům Herero a Nama, které byly německým vražděním postiženy. Od této skutečně se odvíjí požadavek účasti na jednáních mezi Namibií a Německem, což obě vlády odmítají. Představitelé obou národů v lednu podali v New Yorku žalobu na vládu, která byla přijata a v červenci má dojít k dalšímu výslechu stran.

Berlín namibijské požadavky na přímé odškodnění odmítá. Podle jeho vyjádření dnešní pomoc zemi je otázkou politicko-morální, nikoli náhradu sto let starých škod. Dikuse o německém odškodnění se vedou také v Tanzanii. Jednání sledují i další koloniální státy, na které by případný rozsudek mohl mít z jejich pohledu negativní dopady. Připomeňme si, že Německo nemá vypořádány ani reparace přinejmenším např. vůči Řecku či Polsku za škody způsobené za 2. světové války.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …