Jan Urbach: Rusové zkouší své antirakety krátkého doletu

21.06.2016 21:43

Vojska protivzdušné a protiraketové obrany ruských vzdušných a kosmických sil úspěšně testovala antiraketu krátkého dosahu systému protiraketové obrany. Start se uskutečnil na polygonu Sary-Šagan v Kazachstánu, informovala tisková zpráva ministerstva obrany.

Jan Urbach: Rusové zkouší své antirakety krátkého doletu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská raketa, ilustrační foto

Státní agentura Sputnik uvádí, že cílem startu bylo potvrdit takticko-technické charakteristiky antiraket, které jsou součástí výzbroje. Velitel vojsk protivzdušné a protiraketové obrany generálporučík Viktor Gumennyj na polygonu prohlásil, že „antiraketa splnila v průběhu zkoušek úspěšně svůj úkol zasažením cíle ve stanovenou dobu". Zkoušky se nepochybně uskutečnily v souvislosti s rozmisťováním základen tzv. protiraketové obrany USA ve východní Evropě.

První komplex už byl uveden do provozu na bývalé vojenské letecké základně Deveselu na jihu Rumunska, druhý podobný objekt bude rozmístěn v obci Redzikowo v Polsku. Washington nevzal vážně obavy a výhrady Ruska k takovému kroku a je přesvědčeno, že systém má protiruské zaměření. USA i NATO ostatně několikrát měnily důvody, proč k takovému kroku přistupují, což vyvolalo pochybnosti i u běžných lidí.

V Moskvě mnohokrát hovořili o tom, že Rusko bude nuceno reagovat na rozmístění amerického systému protiraketové obrany. Prezident Vladimir Putin 27. května prohlásil, že USA mohou rozmístit v Rumunsku a Polsku v zařízeních úderné komplexy.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…