Jan Urbach: Skutečná tvář bojovníka za demokracii

19.04.2017 11:52

Okresní prokuratura v polském Pruškově zahájila šetření ve věci neplacení výživného a a v důsledku ohrožení oprávněné osoby k nedostatečnému uspokojování základních životních potřeb. Vyšetřování se týká věci Mateusze Kijowskieho, který je hlavní osobou tzv. Výboru obrany demokracie (KOD). Podle portálu TVP info v současnosti dluží okolo 230 tisíc zlotých, což je v přepočtu více než 1,38 milionu korun.

Jan Urbach: Skutečná tvář bojovníka za demokracii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Kijowski

Kijowski tvrdí, že kromě 26 měsíců, kdy byl bez práce, platil v posledních 14 letech ve prospěch dětí 1000 až 6000 zlotých a nikdy se placení alimentů nevyhýbal. Minimálně v jednom se ale tvrzení míjí s pravdou. Výživné z jeho konta odčerpává exekutor. Původně se mluvilo o dluhu 80 až 100 tisíc zlotých, což Kijowski nevyvracel a tvrdil, že dlužnou částku vyrovná, což se ale dodnes nestalo. Lídr KOD má však i další finanční problém, když se členové vedení výboru obrátili na policejní orgány s oznámením, že bez souhlasu orgánů organizace proplácel faktury vystavené firmou, kterou vlastní společně se současnou manželkou.

Celkem mělo jít asi o 120 tisíc zlotých (cca 720 tisíc korun). Prostředky pocházely ze sbírek sympatizujících Poláků. Mateusz Kijowski tvrdí, že je vystaven represím současné Státní bezpečnosti. Pikantní je, že ještě nedávno byl v Bruselu přijímán jako reprezentativní tvář boje za demokracii v Polsku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…