Jan Urbach: Snaha socialistů zmařit referendum v Maďarsku

03.10.2016 17:30

Před budovou maďarské Národní volební kanceláře demonstrovali příznivci Maďarské socialistické strany. Její lídři zničili dokumenty opravňující je k účasti na lidovém plebiscitu, ve kterém mají Maďaři vyjádřit své stanovisko k relokaci migrantů.

Jan Urbach: Snaha socialistů zmařit referendum v Maďarsku
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Socialisté opětovně vyzvali oprávněné voliče k neúčasti v referendu, rádi by dosáhli jeho neplatnosti pro neúčast. K urnám musí přijít 4163313 Maďarů, tedy polovina oprávněných. Podle dosavadních průzkumů se ovšem zdá, že snaha socialistů, ale také třeba liberálů, bude neúspěšná, zatím naprostá většina deklarovala účast. Socialisté obviňují Viktora Orbána, že plebiscitem vytváří argumenty pro budoucí odchod země z Evropské unie.

Na začátku týdne předseda parlamentu László Kövér naopak prohlásil, že úspěch referenda, tedy odmítnutí kvót, poslouží k posílení pozice Maďarska v Evropě. Veškeré dosavadní průzkumy ale ukazují, že většina Maďarů je proti tomu, aby „ Evropská unie mohla i bez souhlasu maďarského parlamentu stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska“. Zajímavé je páteční prohlášení předsedy poslaneckého klubu vládnoucí strany Fidesz Lajose Kósa, podle kterého v případě neodmítnutí kvót vláda V. Orbána odstoupí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…