Jan Urbach: Švýcaři se vyslovili ve prospěch emigrantů a vlků

29.09.2020 7:33 | Zprávy

Velká většina Švýcarů odmítla v nedělním referendu omezení volného pohybu osob mezi jejich zemí a EU.

Jan Urbach: Švýcaři se vyslovili ve prospěch emigrantů a vlků
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Pro zemi v nezvykle vysokém počtu se dostavilo k hlasování přes šedesát procent hlasujících, kteří odmítli inciativu pravicově populistické Švýcarské lidové strany SVP "Za umírněnou imigraci" a vyzvala k odstoupení od dohody uzavřené s Bruselem podle níž občané EU mohou v alpské konfederaci žít a pracovat.

V dalším hlasování byla přijata stejnou většinou placená dvoutýdenní otcovská dovolená a tím zavedena poprvé ve Švýcarsku. Pravidla v této oblasti jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi velmi vstřícná vůči zaměstnavatelům. Zatím od roku 2005 mají pracující matky nárok na 14 týdnů placené dovolené po narození dítěte. Zaměstnaní otcové mají v současné době nárok na jeden nebo dva dny. Osoby samostatně výdělečně činné dosud neměly žádné právo. Během této doby by otcové měli dostávat 80 procent svých mezd.

V dalším hlasování byl přijat vládní požadavek na nákup nových stíhaček za šest miliard švýcarských franků. Jedná se o třicet starších strojů, které budu vyměněny za modernější. Těsnou většinou hlasů byl však odmítnut nový zákon o lovu, který měl především usnadnit střelbu vlků. Tato zvířata, která byla kdysi vyhlazena ve Švýcarsku se zde znovu usídlila.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

13:57 Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

Mistrovství světa v hokeji, to byla česká pohádka. Zlato po čtrnácti letech, a ještě před domácími f…