Jan Urbach: Turecké referendum začalo - zatím v zahraničí

28.03.2017 13:03

Turecké referendum o přechodu země k prezidentskému systému se uskuteční 16. dubna, již dnes ale začalo hlasování na zastupitelských úřadech v některých evropských státech. Volebního práva mohou využít asi 3 miliony lidí, kteří si ponechali také turecké občanství, polovina z toho žije v Německu.

Jan Urbach: Turecké referendum začalo - zatím v zahraničí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Vládou navržené změny zejména dávají veškeré výkonné pravomoce tureckému prezidentovi a současně se ruší funkce předsedy vlády. Podle nynější hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana povede posílení funkce prezidenta k větší prosperitě země. Kritici ale upozorňují, že dojde k narušení politické rovnováhy, když mocného prezidenta nikdo nebudu kontrolovat.

Právě kvůli možnosti tureckých představitelů zúčastnit se shromáždění Turků v Německu a Nizozemí došlo k výraznému ochlazení vztahů mezi Ankarou a některými státy unie. Turecký prezident v posledních dnech dokonce začal hovořit o možnosti referenda, které by rozhodlo o vztahu Turecka k Evropské unii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…