Jan Urbach: Turecko dělá problémy s rozšířením NATO

21.12.2022 13:29 | Komentář

Turecko očekává „nikoli hezká slova, ale konkrétní kroky“ od zemí, které doufají, že vstoupí do NATO, Švédska a Finska, aby řešily své bezpečnostní obavy, řekl v úterý turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Jeho prohlášení citovala turecká tisková agentura Anadolu.

Jan Urbach: Turecko dělá problémy s rozšířením NATO
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Čavušoglu na společné tiskové konferenci s gambijským rezortním kolegou řekl, že protože už nemá co říci k tureckým požadavkům, „od nynějška musí být podniknuty konkrétní kroky“. Znovu tak vznesl požadavek na vydání údajných členů Kurdské strany pracujících (PKK) nebo organizace Fethullaha Gülena, obviněných Turky z terorismu, a také zmrazení majetku těchto lidí a organizací.

Švédský nejvyšší soud v pondělí zamítl žádost Turecka o vydání Bülenta Keneşe, který žije na švédské půdě, a rozhodl, že vzhledem k tomu, že nebyl odsouzen na rok nebo více do vězení, není způsobilý k vydání.

Švédské odmítnutí vydat Bülenta Keneşe, který je Ankarou viněn z terorismu, je „velmi negativním vývojem“, řekl šéf turecké diplomacie. Kenes, bývalý šéfredaktor jednoho z novin, je tureckými orgány činnými v trestním řízení podezřelý ze spojení s Gülenem, který je v exilu v USA.

Prezident Recep Tayyip Erdogan a turecké úřady se domnívají, že Gülen stál za pokusem o převrat v roce 2016. ¨Bylo zabito 251 lidí a 2734 bylo zraněno.

Turecko, Finsko a Švédsko podepsaly v červnu memorandum k žádosti o členství v NATO. Memorandum zavazuje Finsko a Švédsko, aby se zabývaly obavami Turecka z terorismu, včetně vydávání osob podezřelých z terorismu a zrušení zbrojního embarga vůči Ankaře. Turecko na oplátku uvolní blokádu jejich vstupu do Aliance.

Dodejme, že kromě Turecka přistoupení obou zemí do NATO neprojednalo v parlamentu ještě Maďarsko.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.