Jan Urbach: Tusk se bojí polské levice

05.12.2019 17:36

Bývalý polský premiér a expředseda Občanské platformy, ale také bývalý předseda Evropské rady, dnešní předseda evropských lidovců Donald Tusk se možná přece jen vstoupit na domácí politickou scénu. Posloužit by mu mohlo nadcházející turné, na kterém bude představovat svoji knihu. Podle jeho stoupenců v Občanské platformě je znepokojený současným vývojem.

Jan Urbach: Tusk se bojí polské levice
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Soudí prý, že hlavní protiváhou vládnoucího Práva a spravedlnost se může stát polská levice, která bude Občanskou platformu „marginalizovat“ na podporu pod deset procent. Levice, kde se v následujících dnech spojí Svaz demokratické levice a strana Jaro do jednoho subjektu, spolupracující v koalici s Levicí společně, letos ve volbách získala necelých 13 procent hlasů a vrátila se do Sejmu, nyní ale její preference výrazně rostou a podle některých průzkumů už dosahuje na procent 18. Občanské platforma, nejsilnější strana kandidující Občanské koalice, naopak z volebních 27 procent klesá na hodnoty okolo 20 procent.

V těchto dnech Tusk navrhl vytvoření koalice „rozumný střed“, a to na základě spolupráce Občanské platformy a jejích spojenců s lidovou stranou, hlavní silou koalice Polské koalice. To však předseda lidovců Władysław Kosiniak-Kamysz odmítl s tím, že právě „jeho“ koalice je takovým rozumným středem. Dodal, že podle jeho soudu „levicová“ platforma by chtěla politický střed budovat.

Tusk ovšem také vyčkává na výsledky volebního kongresu Občanské platformy na počátku příštího roku, zda bude odstraněn stávající předseda Grzegorz Schetyna, což by mohlo otevřít cestu pro Tuskovu kastu. Připomeňme, že Schetyna byl v minulosti Tuskovým spolupracovníkem a snad i přítelem, ale tato hodnota pro bývalého příliš neznamená. Jeho politická kariéra je poznamenána politickou likvidací řady přátel a spolupracovníků.

Dlužno ovšem uvést, že s novým subjektem D. Tuska se počítalo již od jara letošního roku, nakonec k ničemu nedošlo. Bývalý premiér také vzdal prezidentskou kandidaturu ve volbách příští rok, když si objednal průzkum veřejného mínění, který ukázal na jeho více než pravděpodobnou prohru.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…