Jan Urbach: Tuskova vláda proti kritikům zneužívala tajné služby

19.05.2016 15:07

Internetový portál niezależna.pl informuje, že polská prokuratura se zabývá invigilací novinářů listů "Gazeta Polska Codziennie". "Gazeta Polska" a portálu „niezależna.pl“ vojenskou kontrarozvědkou (Służba Kontrwywiadu Wojskowego – SKW).

Jan Urbach: Tuskova vláda proti kritikům zneužívala tajné služby
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Ta se zaměřila také na rodinné příslušníky novinářů, advokáty a běžné pracovníky redakcí a vydavatele Cílem vojenských kontrarozvědčíků mělo být i několik dalších opozičních vydavatelství.

Podle vyjádření obvodní prokuratury ve Varšavě v současnosti probíhá v celé záležitosti vyšetřování. Oznámení v celé záležitosti bylo prý podáno již v dubnu. Bližší podrobnosti prokurátoři odmítli sdělit s odvoláním na to, že materiály jsou označeny jako tajné. Nejaktivněji prý vojenská kontrarozvědka pracovala v období po smolenské katastrofě 10. dubna 2011. Podle listu Gazeta Polska Codziennie „SKW v období vlády Donalda Tuska do té doby neslýchaným způsobem nezákonně sbírala informace o opozici proti Občanské platformě a Bronislawu Komorowskému“. Cílové osoby kontrarozvědčíci sledovali, zjišťovali partnery setkání, analyzovali telefonické rozhovory a pohyb mobilních telefonů.

Jedná se o další případ zneužívání civilních a vojenských tajných služeb za vlády D. Tuska. V různých etapách Tuskova vládnutí se tajné služby zabývaly například novináři deníku Rzeczpospolita nebo týdeníku Wprost. Na veřejnost se dostaly také zprávy o invigilaci kněze Tadeusze Isakowicze-Zaleského, který je ostrým kritikem opomíjení zločinů ukrajinských nacionalistů za II. světové války. Zdá se, že nezákonné zneužívání tajných služeb D. Tuskem a jeho vládou bylo velmi rozšířené.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …