Jan Urbach: Ukrajinci oslavovali narozeniny válečného zločince

03.01.2017 11:19

V Kyjevě se včera uskutečnil pochodňový průvod připomínající 108. výročí narození válečného zločince Stepana Bandery. Oslavy se konaly také ve městě Staryj Uhryniv, jeho rodišti, a ve Lvově.

Jan Urbach: Ukrajinci oslavovali narozeniny válečného zločince
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Bandera s nacisty

Bandera stál na v čele Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN), před II. světtovou válkou se podílel na protipolské teroristické činnosti a za války spolupracoval s nacistickým Německem.

Ozbrojeným křídlem OUN byla Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). Její jednotky s podporou ukrajinského civilního obyvatelstva v průběhu Volyňského masakru v roce 1943 povraždily podle některých údajů až 120 tisíc lidí. Většinou šlo o Poláky, ale kromě Židů byli vražděni také Češi. Je historickou pravdou, že ne všichni Ukrajinci činnost OUN/UPA podporovali a proto se také oni stali cílem vraždění.

Po válce žil Bandera v Mnichově, kde byl v roce zabit příslušníkem sovětské tajné služby Bogdanem Stašinským. V souvislosti s Banderou je opomíjena informace, že americký velvyslanec v Německu se postavil proti udělení vstupního víza do USA s ohledem na jeho minulost i teroristické metody řízení OUN v poválečném období.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …