Jan Urbach: Umožnili sadistické mučení, trestu uniknou

18.03.2016 13:36

Prokuratura v Krakově téměř jistě odloží vyšetřování existence tajného vězení CIA ve Starých Kiejkutech, uvádí polské sdělovací prostředky. Samotná existence mučícího střediska je sice nezpochybnitelná, nevyšetří se ale role polských představitelů při vydání souhlasu k jeho existenci. Zadržené osoby byly v Polsku vyslýchány a mučeny v letech 2002-2003. Prezidentem byl v té době Aleksander Kwaśniewski, předsedou vlády Leszek Miller, oba politici levice.

Jan Urbach: Umožnili sadistické mučení, trestu uniknou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Prokuratuře se nedostalo žádané právní pomoci ze Spojených států, když z pěti požadavků již byly čtyři odmítnuty a stejný osud bude mít s největší pravděpodobností i poslední pátý. Na neochotu prokuratura ovšem narážela i v Polsku, když např. prezidenti Lech Kaczyński a Bronislaw Komorowski odmítli svého předchůdce zbavit mlčenlivosti. V souvislosti s působením CIA v Polsku zaplatili podle listu „Washington Post“ Američané polským zpravodajcům 15 milionů dolarů v hotovosti.

Ředitel tajných operací CIA James L. Pavitt měl říct, že příslušníci CIA se v Polsku cítili tak dobře, že hovořili o „51. státu USA“. Podle prof. Josepha Marguliese z Cornell University v New Yorku bylo mučení vězňů v Polsku mimořádně barbarské. Připomeňme, že v objektu ve Starých Kiejkutech, kde je dnes školící středisko polských zpravodajců, byla v roce 1968 sovětskými vojenskými plánovači připravována operace Varšavské smlouvy proti Československu na potlačení Pražského jara.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …