Jan Urbach: V Kosovu zrušili rozsudek nad obchodníky s orgány

09.01.2017 9:40

Nejvyšší soud tzv. Republiky Kosovo rozhodl o opětovném projednávání případu třech mužů, kteří byli odsouzeni za obchodování s lidskými orgány. Politování nad tímto krokem vyjádřila unijní mise EULEX.

Jan Urbach: V Kosovu zrušili rozsudek nad obchodníky s orgány
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Hasim Thaci, přezdívaný Had, patřil v Kosovu mezi neejoblíbenější politiky Madeleine Albrightové. V tisku se mu dokonce přezdívalo "miláček Albrightové".

Soud v prosinci zrušil trest pro majitele jedné z klinik sítě Medicus, jeho syna a šéfa anesteziologů sítě zařízení. V odůvodnění původního rozsudku bylo uvedeno, e odsouzení se dopustili „mnohonásobné nelegální transplantace ledvin a jiných orgánů“. Ceny v závislosti od orgánu se pohybovaly od 15 do 70 tisíc euro. Problém obchodu s lidskými orgány v Kosovu sahá až do období, kdy NATO obsadilo tuto srbskou provincii a umožnilo ji ovládnout teroristické UCK. V té době zmizelo téměř šest set Srbů, ale také Jugoslávii loajálních Albánců.

Předpokládá se, že řada unesených se stala obětí obchodu s orgány. Dlužno podotknout, že řádnému vyšetření bylo bráněno evropskými protektorátními orgány, jak ostatně později uvedla hlavní žalobkyně ICTY Carla del Ponte. Podle mnoha zpráv se na obchodu měl podílet také nynější prezident samozvané tzv. Republiky Kosovo Hasim Thaci. Na počátku loňského roku se srbská prokuratura obrátila na nigerijské orgány se žádostí o možnost vyslechnout lékaře Philipa Njemanze. Podle jeho tvrzení byl s Thacim do obchodu s lidskými orgány zapojen s nigerijským politikem Rochasem Okorochou. „Oba se měli účastnit obchodu s orgány Srbů, kteří zmizeli v průběhu války v Kosově a po jejím ukončení,“ uvádí srbská prokuratura. V březnu 2014 byl tehdejší srbský premiér Bruselem ubezpečován, že vyšetřování obchodu s lidskými orgány bude ukončeno do závěru roku. Mezinárodní vyšetřování, bylo do něj zapojeno sedmnáct států, prokázalo účast členů UCK na únosech srbských civilistů a jejich zabíjení pro orgány.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …