Jan Urbach: V Polsku vykupují kilogram malin za 11,60 korun

15.07.2018 9:21

Polští producenti malin ve Varšavě protestovali proti příliš nízkým cenám ve výkupu. Jejich stížnostmi se již začal zabývat antimonopolní úřad.

Jan Urbach: V Polsku vykupují kilogram malin za 11,60 korun
Foto: pixabay.com
Popisek: Maliny - ilustrační foto

Výkupní ceny podle rolníků spadly již pod výrobní náklady. Je to výsledek dominantního postavení zpracovatelů a jejich údajného jednání ve shodě. V tomto roce je průměrná výkupní cena 2,66 zlotého, což je v přepočtu asi 15,90 koruny. V loňském roce přitom cena byla na úrovni 24,60 Kč.

Za zmínku stojí, že podobné problémy mají i producenti jiného ovoce. Mrazírenské podniky např. vykupují kilogram višní za 11,60 Kč, přičemž v loňském roce to bylo 30,40 koruny. Na svém zůstávají průmyslová jablka, která se vykupují za 2,70 koruny, podobně jako v roce 2017.

Možné je doplnit, že např. česká firma „košík.cz“ nabízí malospotřebitelům vaničku 125 g malin za 54,90, co je 439,20 Kč za kilogram. V českých supermarketech se na konci června pohybovala cena malin v průměru 35 korun za 100gramů, což je 350 korun za kilogram.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…