Jan Urbach: Vrtěti psem

13.01.2015 17:47

Kdo sledoval nedělní pařížské akce reagující na teroristický útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, byl zajisté překvapen masovou podporou, které se jim dostalo.

Jan Urbach: Vrtěti psem
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pietní pochod za oběti útoku v Paříži

Zvláště z pohledu naší kotliny se to musí zdát nemožné, aby se v ulicích sešlo více než milion lidí. Francouzi jsou zkrátka aktivnější a nejen v tomto případě. Poněkud jinak se má situace s teatrálním setkáním a pochodem desítek politiků z celého světa.

Nechejme stranou, že mezi státníky byly i zástupci jistě ne demokratických zemí z Perského zálivu nebo ukrajinský prezident Porošenko, který vede válku proti lidem své země. Již v neděli jistě i ze sdělení České televize pozornost vzbudilo, že politici šli jinou trasou než občané a pouhých tři sta metrů. Zpravodajské záběry nám ale neukázaly jinou věc, totiž liduprázdnost ulice, které by ani člověk neuvěřil, když viděl izraelského premiéra Benjamina Netanjahua neustále někoho zdravit. Konečně i Lubomír Zaorálek promluvil cosi o vřelém přijetí v Paříži. Zřejmě si ale politici vystačili navzájem – třeba Tusk s Merkelovou.

A tak když nakonec britský list The independent zveřejnil fotografii oné skupiny politických lídrů, musí nás nutně napadnout jeden americký film. Jmenoval se Vrtěti psem. Jsme poučeni i pro příště, až nám média budou zase tvrdit, že něco nějak bylo. A ono to bylo poněkud jinak. Je potom možné se divit, že pochybnosti vznikají i o samotném teroristickém činu a jeho souvislostech?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…