Jan Urbach: Vzmužený předseda Juncker

16.12.2016 7:34

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve vysílání německé televizí stanice ZDF prohlásil, že nápad některých evropských politiků přijmout další protiruské sankce, tentokrát kvůli situaci v Sýrii, je naivní a nepřispívá k vyřešení situace.

Jan Urbach: Vzmužený předseda Juncker
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

S takovým nápadem přišel mimo jiné kyjevský prezident Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru s předsedou Rady Evropy Donaldem Tuskem. Porošenko prý počítá, že sankce budou prodlouženy kvůli neplnění - jak tvrdí - tzv. minských dohod. „Zvláštní sankce“ si však prý Moskva zaslouží také kvůli situaci v Aleppu.

Předseda Juncker však asi neměl na mysli jen ukrajinskou hlavu státu, od které by možná nejraději slyšel, jak je nakládáno s pomocí z Bruselu a kolik pravdy je na zprávách o jejím zneužívání, např. na nákup hlasů poslanců pro prezidentské návrhy předkládané ukrajinskému parlamentu.

Možná vzmužený Jean-Claude Juncker měl na mysli jinou váhavou kategorii, německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Françoise Hollanda, kteří si s podobnou naivitou zahrávají. Siláctví je zvláště pozoruhodné od francouzské hlavy státu. Vždyť jde asi o nejslabšího prezidenta za poslední desetiletí, který se ani nemůže odvážit pokusit se o druhý mandát.

Vážnou vadu mají úvahy, že by sankčnímu režimu měli být vystaveni ti, kteří mají podíl na dnešní situaci v Sýrii. Jejich výčet by byl jistě zajímavý. Byla by na něm třeba Saudská Arábie, která v Sýrii podporuje teroristické skupiny bojující ve jménu sunnitského islámu, ale hojně spolupracující s německým zbrojním průmyslem?

Jaká je zodpovědnost Spojených Států amerických, které politikou Hillary (někdo říká Killary) Clintonové vlastně krvavý konflikt rozdmýchaly?

Myšlenka rozšíření protiruských sankcí se ovšem stává téměř humornou ve chvíli, kdy Washington včera v sankčním seznamu provedl změny, aby od Moskvy mohl nakoupit senzory využívané pro vzdušené pozorování a fotografování. Není to přitom jediný případ, kdy Spojeným státům jsou bližší vlastní zájmy nad sankční horečku některých evropských rusofobů.

Navíc se zdá, že s nástupem nové americké administrativy se okopávání Putinova kotníku ukáže nejen jako naivní, ale navíc i směšné. Důsledky sankcí, ale podle expertů nedopadají ani tak na Rusko, jako spíše na západní země. Jejich osnovatelé si jistě pomohou, ale obyčejní lidé ponesou důsledky.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …