Jan Urbach: Za chemickým útokem v Damašku stojí Francie?

26.08.2016 18:50

Syrský vyslanec v OSN obvinil Francii z chemického útoku u Damašku v roce 2013 Útok s použitím chemických zbraní na předměstí Damašku v roce 2013 zorganizovala francouzská rozvědka, napsal „The Independent“. Odvolává se na vyslance Sýrie v OSN Bašára Džafarího.

Jan Urbach: Za chemickým útokem v Damašku stojí Francie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

Syrský vyslanec vyslovil předpoklad, že použití chemických zbraní bylo součástí plánu, jehož cílem bylo odpoutat pozornost inspektorů OSN pro otázky zbraní od jiného incidentu, z něhož byli obviněni ozbrojenci. „Použití chemických zbraní na předměstí Damašku mělo zabránit Ake Selströmovi v návštěvě Aleppa, protože (Francie) věděla, kdo použil chemické zbraně v Aleppu", cituje britský deník Džafariho. Švédský vědec Ake Selström byl vedoucím hlavní skupiny inspektorů OSN pro chemické zbraně v Sýrii. Ozbrojenci použili v Aleppu chemické zbraně. Ozbrojenci použili v Aleppu chemické zbraně „Chtěli všemi možnými způsoby zabránit Selströmovi, aby se dostal do Aleppa, a proto použili chemické zbraně v Damašku, a podílela se na tom francouzská rozvědka", míní Džafarí. Ruská agentura Sputnik k tomu uvádí vyjádření vyslanec Francie v OSN Françoise Delattreho, který označil tato obvinění za absurdní. V důsledku chemického útoku, ke kterému došlo 21. srpna 2013 na předměstí syrského hlavního města, zahynulo údajně asi půldruhého tisíce lidí. Komise, která případ vyšetřovala, oznámila, že má přesvědčivé důkazy o použití chemických zbraní. Výsledkem rozsáhlé mezinárodní spolupráce se stala likvidace chemických arzenálů v Sýrii, viníci incidentu ale nebyli dosud vypátráni.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…