Jan Urbach: Žádné popravy. Byly to vraždy

26.06.2017 19:15

V poslední době se zejména v souvislosti s německým terorem po atentátu na kata Reinharda Heydricha zpravidla objevila slova o popravách Čechů.

Jan Urbach: Žádné popravy. Byly to vraždy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Luby u Klatov

Jde však o zcela nesprávné hodnocení skutečností páchaných Němci po celém území tehdejšího Protektorátu. Proč tak soudím? Etymologický výklad vychází z původního významu „po právu“. Snad nikdo nebude tvrdit, že Lidice byly vyhlazeny a jejich obyvatelé, včetně žen a dětí, po právu popraveni. Že „po právu“ Češi umírali v Kobylisích v Praze, v lese u Lub u Klatov, v Kounicových kolejích v Brně, v Lobzích u Plzně a na dalších místech.

Nechci tvrdit, že jde o úmyslné chybné pojmenování zločinů, které by mělo „ospravedlnit“ německé okupanty. Úvaha pro důsledky v budoucnosti však zvedá varovný prst. Nebudou jednou Jozef Gabčík a Jan Kubiš teroristy a vrahy? Již dnes někteří Němci tvrdí, že příslušníci partizánských oddílů byli vlastně teroristy a s bojem proti nim spojené vraždy byly efektem boje proti terorismu.

Po druhé světové válce v centrále Reinharda Gehlena vypracovávali bývali příslušníci SS plán na očištění Německa z jeho válečných hříchů. Součástí toho bylo třeba pojmenovávání koncentračních a vyhlazovacích táborů na území okupovaného Polska „polskými tábory“. Nakonec se dočteme, že to byli Poláci, kdo vraždil v Osvětimi? Záměr se ale podařil, dnes tak píše řada sdělovacích prostředků v Německu i jinde ve světě. Termín dokonce použil Barack Obama při oceňování polského odbojáře Jana Karského.

Měli bychom být pozorní při používání různých slov a domýšlet důsledky. Žádné popravy. Vraždy to byly.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …