Jan Urbach: Zničili dokumenty ze dne smolenské katastrofy

09.02.2016 14:10

Při pádu prezidentského letadla Tu-154M tehdy zahynul Lech Kaczyński, jeho manželka a devět desítek představitelů polského parlamentu, armády a dalších významných osob.

Jan Urbach: Zničili dokumenty ze dne smolenské katastrofy
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Z protokolu, jehož autenticita již byla potvrzena, plyne, že zničeno bylo asi 400 stran dokumentů. Likvidace materiálů proběhla v roce 2011 a 2012, v období, kdy předsedou polské vlády byl Donald Tusk z Občanské platformy. Mezi dokumenty byla např. hlášení, která 10. dubna 2010 přicházela na Generální štáb. Není jasné, zda by jejich znalost mohla přispět k osvětlení příčin katastrofy nebo nakolik likvidace vyšetřování ztížila či vůbec znemožnila. Je jasné, že nová informace bude pro mnohé potvrzením názoru, že vláda D. Tuska nese přinejmenším spoluodpovědnost za smrt prezidenta Kyczyńského. Připomeňme, že v loňském roce se objevily zprávy, že v kanceláři předsedkyně vlády Ewy Kopacz a některých dalších ministerstvech a úřadech byly připraveny seznamy dokumentů určených ke zničení před příchodem nové vlády. Také polská rozvědka loni údajně připravila skartování materiálů týkajících se některých zahraničních operací, zpráv o přípravě návštěvy L. Kaczyńského v Katyni v roce 2010 a také zpráv vzniklých po této události v rozvědce a kontrarozvědce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…