Jan Urbach: Zuckerberg ohrožuje demokracii

10.09.2016 15:29

Fotografie dětí prchajících z vietnamské vesnice před napalmem sehrála velkou roli v mobilizaci proti americké agresi ve Vietnamu. Nyní ji Facebook označil za pornografii, protože v centru snímku Nicka Uta je vyděšená nahá dívenka. Spisovatel Tom Egeland ji zařadil k textu na téma sedmi fotografií, které nejvíce změnily nazírání na válku.

Jan Urbach: Zuckerberg ohrožuje demokracii
Foto: Nick Ut, AP
Popisek: Fotografie dětí prchajících z vietnamské vesnice před napalmem

Facebok se na něj obrátil s požadavkem na odstranění fotografie nebo její „ocenzurování“. Veskrze skandální přístup Faceboku spisovatel ostře okomentoval a poté mu bylo zrušeno jeho konto. Jako projev protestu proti praktikám portálu Marka Zuckerberga hluboce protiválečnou fotografii z Phan Thu Kim Phuc publikoval norský list „Aftenposten”. Také on dostal pokyn k jejímu odstranění z facebookového účtu.

Cenzoři Facebooku ovšem ani nečekali na reakci a článek Aftenpostenu odstranili. Šéfredaktor norských novin napsal Zuckerbergovi, že zneužívá moci a ohrožuje základní pravidla demokracie. Redaktoři nechtějí, abys byl jejich šéfredaktorem – stojí v otevřeném dopisu do Kalifornie. Mluvčí firmy Facebook skandální krok omlouval nedostatečností algoritmů, které vyhledávají závadné fotografie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …