Jan Valíček: Rektor Vysoké školy báňské, který kandiduje na hejtmana za ANO, nerespektuje právo a demokracii na akademické půdě

13.10.2016 13:36

Odpovědnost, smysl pro povinnost, silné vize, schopnost energicky řešit problémy všech. Takto sám sebe popisuje rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, který se rozhodl kandidovat na hejtmana Moravskoslezského kraje jako nestraník, a to za politické hnutí ANO 2011. Profesor Ivo Vondrák se hrdě chlubí kvalitou a výsostným postavením této univerzity v ČR, pravidelně informuje širokou veřejnost svými blogy o dění na akademické půdě VŠB-TUO.

Jan Valíček: Rektor Vysoké školy báňské, který kandiduje na hejtmana za ANO, nerespektuje právo a demokracii na akademické půdě
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

Po zjištění skutečného stavu přímo na VŠB-TUO nutno konstatovat, že jeho informace nejsou zcela pravdivé. Na veřejnost se postupně dostávají informace, které dobré jméno VŠB-TU Ostrava pod vedením tohoto pana rektora značně poškozují a zpochybňují jím prezentovaný volební program.

Tomuto nasvědčuje zejména skutečnost, že členové Akademického senátu Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava dne 1. července 2016 na svém zasedání provedli regulérní a vysoce transparentní volbu za kandidáta na jmenování děkanem HGF VŠB-TUO docenta Jana Valíčka (tedy mě). Výsledek těchto voleb potvrdili všichni členové akademického senátu fakulty a o  výsledku těchto řádných demokratických voleb byl pan rektor písemně a bezprostředně informován předsedou Akademického senátu HGF VŠB-TUO.

Co se na VŠB-TUO vlastně děje? Začal nový akademický rok, uběhly více než 3 měsíce od volby kandidáta na jmenování děkana HGF VŠB-TUO a pan rektor dosud jmenování doc. Valíčka neprovedl, přestože pro toto jmenování byly splněny veškeré právní podmínky a  pro jeho  nejmenování neexistují žádné racionální a relevantní důvody. Rektorův postoj v celé záležitosti je velice nestandardní a  nepochopitelný už s ohledem na tu skutečnost, že za celou dobu výkonu funkce rektora toto nikdy nepraktikoval. S vítězným kandidátem na děkana se několikráte setkal právě v záležitosti jeho jmenování, ale jednání k meritu věci nevedlo. Rektor nejenže neakceptoval jeho žádost k řádnému jmenování, ale dokonce zamlčel důležitá fakta, kterým je jednání jednoho z neúspěšných kandidátů na jmenování děkana HGF VŠB-TUO. Tento neúspěšný kandidát doc.  JUDr. Alexander Király, Ph.D., který byl opakovaně dočasně pověřený vedením fakulty po rezignaci bývalého děkana HGF VŠB-TUO, podal dne 20. 7. 2016 žalobu na VŠB, kde nepodloženě napadá regulérnost voleb a potažmo legitimitu složení a pravomocí Akademického senátu HGF VŠB-TUO. Paradoxně však právě legitimitu samotného senátu ještě před volbami potvrdil všem čtyřem zúčastněným kandidátům a současně tedy i sám sobě.

Po prozkoumání celé záležitosti právními experty se má za to, že celá kauza je vykonstruována uměle jako účelová žaloba ve „hře o čas“, aby měl rektor „důvod“ k nejmenování. Mimo jiné výše jmenovaný neúspěšný kandidát docent Király byl rektorem pověřen podruhé vedením HGF VŠB-TUO, a to ve stejný den, kdy podal předmětnou žalobu na VŠB-TUO!  Rektor VŠB-TUO profesor Ivo Vondrák měl postupovat podle vysokoškolského zákona a do vedení pověřit osobu se souhlasem Akademického senátu HGF VŠB-TUO. Namísto interakce se senátem HGF VŠB-TUO, z důvodu údajné právní nejistoty, pověřil vedením fakulty profesora Dvořáčka, mj. senátora, který volbu kandidáta na děkana docenta Valíčka schválil. Fakulta je bez řádného vedení od počátku prosince loňského roku  veškeré účelové blokace ji stále více a více oslabují interně i externě.

Je proto třeba si položit otázku:

co vede rektora VŠB-TU Ostrava - profesora Vondráka k tomu, aby se tak úporně bránil standardnímu jmenování děkanem kandidáta, který byl řádně zvolen Akademickým senátem HGF VŠB-TUO? Plní snad něčí pokyny z důvodu osobní zavázanosti? Zejména u kandidáta na funkci hejtmana Moravskoslezského kraje přece všichni očekávají transparentní a otevřený přístup k lidem, respektování demokratických zásad, respektování a dodržování nejen interních předpisů, ale i platných zákonů tohoto státu.

Jsme proto překvapeni jeho ambiciózními plány, protože zodpovědně a regulérně vést univerzitu je relativně mnohem snadnější úkol, než zodpovědně a regulérně vést Moravskoslezský kraj!

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …