Jan Vávra: Česká justice bojuje s poslaneckou imunitou

28.08.2013 9:14

České soudnictví se od roku 1989 potýká se dvěma zásadními problémy. Prvním je neúměrná délka projednávání většiny případů, druhým pak absolutní nepředvídatelnost rozhodování.

Jan Vávra: Česká justice bojuje s poslaneckou imunitou
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Velice často se totiž stává, že dva soudy vydají o stejné věci dvě naprosto protichůdná rozhodnutí. Jestliže se rychlost rozhodování našich soudců po několikaletém tlaku trochu zvýšila, odlišné posuzování víceméně zůstalo.

Jeden z posledních případů tohoto druhu se týkal kauzy poslanců Věcí veřejných Bárty a Škárky, které nejdříve Obvodní soud odsoudil za podplácení a podvod k podmíněnému a nepodmíněnému trestu, aby je vzápětí Městský soud zcela osvobodil. Protože se jednalo o potrestání - nebo nepotrestání - politiků a tedy i mediálně velice sledovaný proces, odpovídala tomu - po tak rozdílném pohledu na spravedlnost - i míra zmatení veřejnosti. 

Tím problémy našich soudců s mocnými tohoto světa ale neskončily. V červenci tohoto roku zastavil Nejvyšší soud stíhání tři bývalých poslanců – přesněji je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení - které před tím jiný soud poslal za korupci do vazby. Soudci Nejvyššího soudu se opírali o extenzivní výklad poslanecké imunity, podle kterého je vlastně každé jednání v Poslanecké sněmovně možné pokládat za projev, který je chráněný imunitou. Rozhodnutí Nejvyššího soudu vyvolalo nesouhlasné komentáře řady právníků a vyvolala značné veřejné rozhořčení, které korunoval prezident republiky svým prohlášením o tom, že přestal důvěřovat Nejvyššímu soudu. 

Nyní se schyluje k dalšímu dějství, když se státní zástupci z vrchního státního zastupitelství v Olomouci obrátili na Nejvyšší soud, aby rozhodl, zda se na bývalé poslance skutečně vztahuje imunita, když se – jak žalobci dokazují – údajného jednání za hranou zákona dopouštěli mimo budovu Poslanecké sněmovny, konkrétně v hotelích, restauracích nebo na Úřadu vlády. Bude samozřejmě zajímavé sledovat, jak se s tímto problémem soudci Nejvyššího soudu poperou. 

Není ovšem třeba pochybovat o tom, že jasné a přesné vymezení toho, na jaké jednání poslanců a senátorů se vztahuje imunita a na jaké již ne, je po všech rozdílných rozhodnutích mimořádně důležité. Protichůdné výroky soudů totiž vyvolávají pochybnosti o tom, zda je naše justice skutečně nezávislá, nebo zda jde - pokud jde třeba o stabilitu vlády - její nezávislost stranou, jak kdysi hlásal dnes již legendární místopředseda Nejvyššího soudu. 

Ve hře je v tuto chvíli skutečně hodně. Jde o důvěru veřejnosti ve spravedlnost, v její jasná, všem srozumitelná a všemi akceptovaná pravidla. Jde o důvěru ve schopnost justice zajistit spravedlnost pro všechny. Míč je teď skutečně na straně Nejvyššího soudu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …