Jan Vávra: Hledání, koho volit, pokračuje

05.03.2014 20:20

Dnes zveřejněný průzkum volebních preferencí společnosti PPM Factum sice mírně, ale přesto zřetelně naznačuje další pokles takzvaně tradiční stran a naopak nástup stran nových. Nejlepší výsledek má ANO, které tak překonává sociální demokracii jako vítěze voleb.

Jan Vávra: Hledání, koho volit, pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Rozdíl však není velký: ANO získalo 19,7 %, ČSSD 18,7 %. Třetí místo by obsadila KSČM se ziskem 15,9 %. TOP 09 by aktuálně získala 11 %, ODS 7,1 %, Okamurův Úsvit 6,4 % a KDU-ČSL 6,2 %.

Zároveň by, pokud by se volby konaly koncem února, propadlo 15 % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí, což je v porovnání s předchozími měsíci nárůst asi o 3 procentní body.

Hledaní obyvatelstva, koho volit, se tedy rozšiřuje na neparlamentní strany. Novým favoritem je v této sestavě Strana zelených, která zůstala těsně pod 5% hranicí. Zemanovci mají necelá tři procenta a Pirátská strana a Strana svobodných občanů něco málo přes dvě procenta.

Celkově si tedy oproti říjnovým volbám nejvíc polepšila Strana zelených a po ní ANO a komunisté. Nižší podpory se naopak těší ČSSD, která klesla o 1,8 procenta a TOP 09, s poklesem o 1procento.

Výsledky nejnovějšího průzkumu volebních preferencí samozřejmě nejsou nijak dramatické. Nakonec od voleb uplynula krátká doba a ještě kratší doba nás dělí od jmenování nové vlády, která se proto nestačila pošpinit novými skandály. Přesto by se tradiční strany, snad s výjimkou komunistů – pokud je za tradiční pokládáme – měly mít na pozoru.

Platí to zejména o sociální demokracii, která nestačí držet krok s jednoduchou, přímočarou a místy dryjáčnickou rétorikou Babišova hnutí ANO. Dojem akčnosti, která ANO vytváří, spojený s populistickými hesly stále u veřejnosti zabírá a bezbarvá, protože stále nejednotná sociální demokracie ztrácí. Bohuslav Sobotka by měl začít fungovat jako skutečný předseda vlády a opustit víceméně úřednickou pozici, ve které se zabydlel, jinak se může – vzhledem k tomu že nás tento rok čekají další několikeré volby – dostat do problémů.

Nárůst podpory pro mimoparlamentní strany je dán skutečností, že parlamentní opozice nefunguje. Takzvaně pravicové strany se ještě nevzpamatovaly z porážky a vlastně nevědí, za jaká politická témata by měly bojovat.

ODS sice – díky Janu Zahradilovi – vytáhla v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu téma boje proti euru a evropské integraci, je ovšem otázkou, zda tím přehluší vzpomínky na své nedávné a stále přetřásané skandály. Komunisté nepředstavují opoziční stranu, protože těžko mohou torpédovat sociální politiku současné vlády.

Není tedy divu, že lidé nespokojení se současným politickým establishmentem se budou čím dál víc obracet k mimoparlamentním stranám. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…