Jan Vávra: Spokojenost s politikou

14.05.2014 21:26

Spokojenost s politickou situací je v České republice nejvyšší od roku 2005. Vyplývá to ze šetření agentury STEM. To samozřejmě neznamená, že by spokojených lidí bylo více než nespokojených. S politickou situací je spokojeno – v uvozovkách - jen 36 procent dotázaných. Před rokem to ale bylo 7 procent.

Jan Vávra: Spokojenost s politikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Čili od předčasných voleb je znát vzestupný trend. Podle agentury jde z dlouhodobého hlediska o rekordně vysokou hodnotu, jakkoli se spokojenost občanů s politickou situací obvykle zvyšuje v období po volbách do Poslanecké sněmovny, zpravidla v době po jmenování nové vlády.

Podle STEMu v poslední době roste i podíl lidí, kteří si myslí, že se naše společnost ubírá správným směrem. Konkrétně jde o 40 procent dotázaných, což je podobná hodnota jako po volbách v roce 2010. Jak se dá očekávat, nejvyšší podíl spokojených je mezi voliči ANO a ČSSD. Nejvíce nespokojených je naproti tomu mezi nerozhodnými voliči, o něco méně pak mezi stoupenci KSČM, Úsvitu nebo TOP 09, tvrdí agentura.

Zajímavé je, co občany k takové změně názoru vede. Vláda ještě nestačila nic konkrétního předvést, ekonomická situace většiny obyvatelstva se nijak nezlepšila, žádná významná změna v naší zemi nenastala.

Za nárůstem spokojenosti tedy lze hledat pouze pozitivní očekávání, které si lidé s touto vládou spojují. Politikům se prostě podařilo vyvolat dojem, že skutečně bude líp. Vládní činitelé slibují lepší zítřky a lidé jim to podle všeho věří. To je ale základní předpoklad úspěchu v politice všude na světě, kde probíhají svobodné volby a fungují masová média, ať si o tom myslíme cokoli.

Změna stylu komunikace je tedy jedním z důvodů změny pohledu na politickou situaci. To si bývalá politická garnitura nechtěla připustit, a proto dopadla, jak dopadla.

Svoji roli sehrálo jistě hnutí Ano a především osoba Andreje Babiše, který se stal obrazem jiného politického stylu, než na jaký jsme byli zvyklí. Především se mu daří vyvolávat u veřejnosti dojem, že ačkoli je politikem, tak jím vlastně není. Jeho dosavadní kroky v úřadě jsou určeny pouze k tomu, aby zaujaly média a potažmo veřejnost. Jestli něco opravdu přinesou, již tak důležité není. Čili opět se ukazuje, že dnes je rozhodující, jak se politika dělá, nikoli co je jejím obsahem.

Tuto taktiku ovšem nelze provozovat donekonečna a jednou přijde doba, kdy bude třeba skládat účty. A frustrovaných a nespokojených voličů, kteří pořád nemají koho volit, je stále ještě dost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…