Jan Vávra: Tuhý kořínek anonymních akcií

20.02.2013 22:00

Osmnáct poslanců ODS se nakonec postavilo za návrh předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka, který by prakticky vykastroval vládní návrh zákona o konci anonymních akcií.

Jan Vávra: Tuhý kořínek anonymních akcií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Některé novinářské zdroje dokonce hovořily o tom, že se za Suchánkův návrh, podle kterého by se zákaz anonymních akcií vztahoval jen na nově založené akciové společnosti, postavila na dopoledním jednání poslaneckého klubu ODS až polovina jeho členů.

Vzhledem k tomu, že vládní návrh tentokrát mimořádně podpořila i opozice, neměla tato vzpoura části poslaneckého klubu vládní ODS vliv na zrušení anonymních akcií, jejichž existence řadila naši republiku daleko do rozvojového světa.

Dlužno připomenout, že transparentnost akciových společností nebude i po přijetí tohoto zákona dosahovat úrovně běžné v civilizovaném světě. Zákon totiž anonymní akcie nezruší úplně, ani se jejich majitelé nebudou muset ke svému majetku přiznat na stránkách obchodního rejstříku. Stačí, když se do konce roku uloží akcie u státem registrovaného správce. Pak už s nimi nebudou smět obchodovat. To byl také důvod, proč ČSSD prosazovala přísnější verzi, zejména pro ty společnosti, které se chtějí ucházet o státní zakázky. Nakonec se rozhodla podpořit vládní návrh s tím, že se při projednávání v Senátu pokusí prosadit jeho zpřísnění a tuto verzí pak prosadit i ve sněmovně. Vzhledem k tomu, že zákon bude již podpisovat Miloš Zeman, nebude nutné přehlasovávat veto prezidenta republiky.

Premiéru Nečasovi se tedy nakonec podařilo přesvědčit většinu svých poslanců o tom, že přijetí Suchánkova pozměňovacího návrhu by ODS v očích veřejnosti ještě více poškodilo. V této souvislosti stojí ovšem za pozornost argumentace zastánců Suchánkova návrhu. Větší transparentnost akciových společností pokládají za další střípek do skládačky opouštění ideových principů, čili další odklon od kořenů. ODS by podle nich měla trvat na tom, že soukromé vlastnictví je nedotknutelné. Voliče prý - více než vycházení vstříc poptávce veřejnosti - odrazuje opouštění ideových principů.

Je zajímavé, že tito současní zastánci ideové čistoty ODS pokládají za soukromé jen takové vlastnictví, které je anonymní a nedohledatelné. Jakoby transparentní vlastnictví již soukromým vlastnictvím nebylo. Jak předseda rozpočtového výboru, tak hlasatelé návratu ke kořenům ODS zapomínají na skutečnost, že anonymní akcie představují ideální a nekontrolovatelnou pračku špinavých peněz. Skoro to vypadá, že kýžený návrat ke kořenům znamená mimo jiné návrat k teorii, podle které žádné špinavé peníze neexistují, což byla svého času populární poučka u nemalé části příznivců ODS.

Korunu tomu nasadil sám guru zastánců návratu ke kořenům, prezident Václav Klaus, když prohlásil, že – cituji – „Korupce je bohužel fenomén, který lidstvo provází 2000 let. Ukazuje se, že každý takovýhle zdánlivě rafinovaně vymyšlený krok se obrací většinou proti těm, kteří ho vymýšlejí a organizují, protože ta druhá strana se umí velmi rychle přeměnit a udělat něco, aby to bylo všechno úplně jinak. Takže já myslím, že tudy ta cesta nevede.“ Konec citátu. To je podobné, jakoby někdo prohlásil, že krádeže provázejí lidstvo 2 000 let a pokud si někdo vymyslí, že je dobré zamykat dveře, tak se to obrátí proti němu, protože mu zloděj rozbije okno.

Hlasatelé ideové čistoty by si měli uvědomit, že pokud opravdu chtějí prosazovat v této zemi myšlenky konzervativismu a ekonomického liberalismu, tak jim svoji argumentací prokazují skutečně medvědí službu. Pokud bude veřejnost spojovat pravicovost a konzervativismus jen s ochranou neprůhledného vlastnictví, podivných státních zakázek nebo dokonce praní špinavých peněz, může kýžený návrat ke kořenům skončit v příštích volbách ještě pod 2, 4 procenta, kterých dosáhla ODS v prezidentské volbě. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…