Jan Vítek: Blíženci

28.02.2017 13:36

Na pohled jsou jako noc a den. Američan mluví jak mu zobák narostl a má pověst sukničkáře. Francouz mluví vybraně a celý život miluje jednu ženu.

Jan Vítek: Blíženci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

Ačkoli jsou zcela rozdílnými osobnostmi, nelze nepostřehnout, že oba jsou politicky na odstřel. Loutkovodiči proti nim rozpoutali stejnou štvavou kampaň, protože ohrožují jejich zájmy.

Prezident Donald Trump je obžalován, že je nezodpovědným bílým rasistou. Uchazeč o prezidentský úřad ve Francii Francois Fillon je obžalován z toho, že spáchal morální chybu.

V obou případech kampaň provází soudní výnos. Jeden znemožnil uplatnění prezidentského dekretu, který na čas zastavuje imigraci, i když jde o počin zcela legální a v souladu s ústavou. Druhý ospravedlňuje policejní vyšetřování, i když podezřelý neporušil žádný zákon.

V Americe bývalý Obamův mopslík Joe Binden vyzývá anti-trumpisty, aby vytvořili celonárodní hnutí. K čemu by to asi vedlo, kdyby prezident sešikoval své spojence ?

Jedinou věc, kterou Trump a Fillon mají společnou, je že se postavili proti vládnoucí elitě a že hájí myšlenku mezinárodní spolupráce, ne konfrontace.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…