Jan Vítek: Být „fil“ nebo „fob“?

13.12.2016 11:30

Co je lepší: být označen jako mašinofil nebo mašinofob? První volba je společensky posvěcená, druhá odsouzení hodná. V několika evropských zemích dokonce spí v trestním řádu zákony z dob luddistů, které občanům brání nebo je trestají, když jsou proti strojům.

Jan Vítek: Být „fil“ nebo „fob“?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Mohou se hodit, až z robotických továren začnou vycházet humanoidi s umělou inteligencí.

Přípona „fob" pochází z řeckého slovo fobos, jež znamená iracionální strach či obavu.

Nemáme důvod, a je politicky pomýlené, být anglofobem, germanofobem nebo USAfobem.

Nic proti tomu, když je někdo thalasofobem (strach z moří) klaustrofobem (uzavřeného místa), katasaridofobem (švábů), aviofobem (létání), či mysofobem (bacilů). Úplné menu je neomezené, protože každá bezdůvodná obava/ strach z čehokoli je fobie.

Podívejme se na protiklad. Přípona „fil" označuje toho, kdo miluje nebo má silnou náklonnost pro někoho/něco. Na první pohled to vypadá bezproblémově. Člověk je společensky nejen přijatelný, ale i vítaný, když je frankofil, anglofil, homofil nebo helvetofil.

Výklad označení rusofil je u nás jako kyvadlo. Nyní je v pravé krajní poloze.

Mimo zákon jsou například zoofilové, nekrofilové a pedofilové.

V současné době se hodně používají dva protiklady: xenofil vs. xenofob.

Definice xenofilie je krátká a jasná: sympatie vůči cizincům, jejich upřednostňování a náklonnost pro cizí kulturu.

S xenofobií je to složitější. Před druhou světovou válkou toto označení snad neexistovalo. Nenajdete je ani v jazykové bibli Dictionnaire de l'Academie Francaise z let 1932-1935. Narazil jsem ně až v poválečných slovnících z počátku let padesátých, v nichž je xenofobie definována v původním slova smyslu jako bezdůvodný strach či obava z cizinců.

Později, když Francie si zvala alžírské dělníky, aby dělali špinavou, těžkou a mizerně placenou práci, a Německo zas „Gastarbeitery" z Turecka, se do definice vloudilo slůvko nepřátelství.

V poslední době se v tisku a v některých prohlášeních objevuje srovnání xenofobie s rasismem. Ten je však založen především na fyzických rozdílnostech jako jsou barva pleti a rysy obličeje, zatímco xenofobie prvotně spočívá na nedůvěře k příslušníkům určité národnosti, skupině, či vyznání, a teprve druhotně na uvědomění fyzické, kulturní a náboženské odlišnosti. Obvykle k tomu dochází po té, když je překročen práh snášenlivosti. Mnozí západní odborníci za něj považují situaci, kdy mezi domorodými obyvateli je víc jak deset procent neintegrovaných cizinců. Postupně se iracionální obavy a předsudky stanou opodstatněnými a ideologicky ospravedlnitelnými. Společnost se rozděluje na my a oni. Xenofobie mutuje v xenoagresi, chorobnému strachu a střetům. Tak se rodí rasismus.

Jenže to už jiný příběh...

Doba se mění a s ní i zákony.

V Anglii byl v osmnáctém století přijat zákon, podle něhož každý pokus o sebevraždu měl být trestán smrtí pověšením. Byl zrušen až v roce 1950.

Kdo ví, jaký postoj zaujme budoucí společnost a zákonodárci ke xenofilům a xenofobům? Co asi bude únosné a zákonné, a co nikoliv?

P.S. V každém slovníku jsou v definicích jemné rozdíly. Vím proto čemu se vystavuji. Francouzi říkají, že z diskuse vzejde světlo. Dodávám, že i z kritiky pokud je věcná.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…