Jan Vítek: Chyběla jen dechovka a řízný marš

20.03.2017 15:48

Vraceli jsme autobusem domů s malou dušičkou. Hanebně jsme prohráli a náš ligový náskok se nebezpečně scvrkl na jediný titěrný bodík. Jaké však bylo naše překvapení, když na náměstí v rodné Křemži nás uvítala dechovka a s břeskným pochodem Škoda lásky odvedla do hospody, kde už čekali všichni naši fandové a příbuzní. Holky nám každému dali na hlavu myrtový věneček a starosta pronesl řeč, v níž nás oslavoval jako mistry čtvrté ligy, což, fakt, jsme v tu chvíli ještě byli. Zapomněli jsme na svoji mizernou formu a jedli, pili, hodovali až do rána.

Jan Vítek: Chyběla jen dechovka a řízný marš
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Tahle zasutá vzpomínka mi vytanula na mysli, když jsem v novinách četl komentáře o výsledku nedávných parlamentních voleb v Holandsku. Mark Rutte, dosavadní premiér a předseda vládnoucí Lidové strany svobody a demokracie získal víc hlasů nežli jeho politická Nemesis, jménem Geert Wilders.

UF!, globalistická Evropa si zhluboka oddechla. Rutte je přece jen hrdina, znemožnil nástup k moci vůdce a jediného kmenového člena Strany svobody, ultrapravičáka Geerta Wilderse. Tento politik sváděl Holanďany na scestí sliby, že když ho zvolí, uzavře hranice i mešity a dá vale jak euro, tak Bruselu, jehož direktivy položily holandský mořský rybolov na lopatky.

Zvěst o tom, že nevyhrál volby se rozšířila Evropou rychlostí stepního požáru. Ze všech stran zaznělo unisono, že jeho porážka je předzvěstí počátku konce populismu a nacionalismu v Evropě.

„Srdečně gratuluji Marku Ruttemu k jeho jasnému vítězství proti extrémismu," sdělil světu francouzský prezident Francois Hollande, který se obává nezadržitelného vzestupu ‚extrémistky' Marine Le Pen v prezidentských a parlamentních volbách.

Martin Schulz, sociálně demokratický kandidát na trůn německého kancléře, přiznal, že se mu „ulevilo." Oznámil to internetový deník Politico, který neupřesnil jak nebo proč Schulzovi spadl kámen s krku. Ale zřejmě proto, že doufá, že si Němci vezmou z Holanďanů muster a nepodpoří v podzimních volbách Frauke Petry, předsedkyni strany Alternativa pro Německo; Petry vyrůstala v NDR jako Merklová, proti které kandiduje.

Manfred Weber, předseda skupiny Evropské lidové strany v evropském parlamentu, řekl, že Rutteho vítězství je „je přímým úderem na bradu všem, kdo jsou proti Evropské unii."

Italský ministerský předseda Paolo Gentiloni zvolal: „Žádný Nexit, Holanďané jsou chlapící!"

Lucemburský premiér přizvukoval: „Populismus se nevyplatil.

Když jsem některé z těch politiků slyšel a viděl na televizi, chyběla mi k tomu jen česká dechovka a řízný marš. Nepodezřívejme však žádného z nich ze ztráty soudnosti. Mysleli racionálně, mluvili cílevědomě a cíleně. Chtěli utvrdit své spoluobčany v přesvědčení, že není jiná cesta k lepším zítřkům nežli ta, kterou jim ukazují a po níž je vedou.

Co se vlastně stalo? Volby v Holandsku rozhodli nerozhodní. Dlououho váhali, komu dají svůj hlas. Na Wildersovi se jim líbil jeho postoj vůči nepřizpůsobivým cizincům, ale společensky zas nebyl tak přijatelný jako Rutte; ten kdyby se postavil za nás, to by byla špice.

Rutte je vyslyšel. V závěru kampaně začal pytlačit ve Wildersově revíru. Ujišťoval a přesvědčoval voliče, že má stejný postoj k cizincům jako oni : buď se musí chovat normálně, nebo odejít. A když pár dní před volbami vykázal ze země Erdoganovu agitátorku v šátku, kostky byly vrženy. Přišel sice o fůru hlasů a tím o sedm parlamentních křesel, ale jeho strana si udržela první místo v holandské politické aréně a on s největší pravděpodobností bude zas premiérem. Stalo se, co se v konzervativní zemi stát muselo.

Poražený Wilders si polepšil. Získal spousty hlasů, jeho strana se stala druhou největší partají v Holandsku. Navíc oproti svému dosavadnímu parlamentnímu zastoupení posílila o osm křesel. Do vlády ho Rutte nepřizve. Ale tam by se stejně nedostal, ani kdyby byl vyhrál volby, protože žádná z víc jak tuctu holandských partají by se s ním nespojila, aby mohl vytvořit vládu. Ví, že jeho čas ještě nepřišel.

„Nezbavil jste se mě, jsem tu pořád," vzkázal Ruttemu. Jinými slovy mu naznačil, že mu bude šlapat na paty a sledovat, jak dodrží sliby ohledně migrace, která občanům dal.

Autor je novinář žijící v Ženevě.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …