Jan Vítek: Francouzské volby - Systém je prohnilý, cena za jeho svržení je ale příliš velká

24.04.2017 17:17

Očekávané překvapení a la Trump v prvním kole francouzských prezidentských kolech se nekonalo.

Jan Vítek: Francouzské volby - Systém je prohnilý, cena za jeho svržení je ale příliš velká
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Stop Marine!

„Kdo ovládá media, ovládá mínění“ Jim Morrison.

Očekávané překvapení à la Trump v prvním kole francouzských prezidentských kolech se nekonalo. Stalo se to, co průzkumy koho lidé budou volit a koho ne, předpovídaly: Emanuel Macron bude první, Marine Le Penová druhá s rozdílem jednoho bodu.

Prozatimní skóre je Macron 23.9 procent, Le Pen 21.4 procent. Republikánský kandidát Francois Fillon získal 20 procent a ultralevicový kandidát Jean-Luc Mélenchon 19, 2 procent.

Vzestup Macrona je meteorický uvážíme-li, že je narychlo povolaným náhradníkem a že vstoupil do volebního klání opožděně. Původně byl požehnaným a pomazaným kandidátem vládnoucího systému finanční a průmyslové oligarchie republikánský politický matador Allain Juppé. V primárkách ho ale zcela deklasoval zkušený pravicový politik Francois Fillon, který se systému nelíbí, není dost protiruský.

Proto téměř přes noc vyrostlo s pomocí sdělovacích prostředků občanské hnutí En Marche v čele s Emanuelem Macronem, bývalým bankéřem u Rothschildů a krátkodobým ministrem národního hospodářství v Hollandově vládě. Jeho program proevropský multikulturní, nadnárodní a protiruský. Jako centrista pytlačí v ideologickém revíru jak pravice, tak levice. Má ale i svou vlastní představu o budoucnosti Francie, která neladí s  myšlením a cítěním značné části obyvatelstva. Hájí nejen „mnohem ambicióznější Evropské sjednocení“, ale vítá také rozhodnutí Merklové přijmout milion uprchlíků a migrantů jako počin, který „zachránil evropskou kolektivní důstojnost.“

To je pravý opak všeho co chce Marine Le Penová: vyvést Francii z EU, euro a NATO, uzavřít hranice, omezit imigraci na deset tisíc ročně, a obnovit normální styky s Ruskem. V hospodářské oblasti hodlá vytvořit plán opětného zprůmyslnění a zavést a ‚inteligentní‘ ochranářství. Společným jmenovatelem jejího volebního programu je odhodlání navrátit Francouzům svrchovanost územní, zákonodárnou, hospodářskou a finanční.

Od George Pompidoua po dnešek

Francouzské prezidentské volby zrcadlí hlubokou změnu v evropských politických vztazích. Vyznačuje se odklonem od tradičního soupeření mezi pravicí a levicí ke střetu mezi globalizací v podobě EU a národní svrchovanosti. Francouzské sdělovací prostředky se snaží pošpinit tento pojem nálepkami nacionalismu, fašismu a rasismu. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Národní svrchovanost je obranný koncept, jehož smyslem je zachovat národní hodnoty, kulturu a identitu. Je o právu být pánem ve svém domě, rozhodovat o svých věcech a nezasahovat do cizích. To je pravý opak nacionalismu v nacistickém Německu a fašistické Itálii, který se pokusil zbavit jiné národy jejich svébytnosti.

Pamětníci tvrdí, že naposledy byla Francie tak hluboce politicky rozpolcená 27. dubna 1969, kdy občané  měli v referendu  rozhodnout o společenských reformách, navrhovaných tehdejším prezidentem de Gaullem. „Odmítnout je, znamená se postavit proti proměně sociální, morální, lidské, bez níž půjdeme vstříc nebezpečným otřesům,“ varoval voliče prezident de Gaulle, který spojil výsledek lidového hlasování se svým osudem. Nevyslyšeli ho. A když rezignoval, poslali 15.června téhož roku do Elysejského paláce George Pompidoua, bývalého vedoucího kádra Banque de Rothschild, který se zapsal do dějin tím, že zprivatizoval Francouzskou národní banku, instituci, jejímž prostřednictvím vláda mohla podporovat a ovlivňovat hospodářský růst. Byla klíčem k poválečnému boomu v zemi. Pompidou zavedl Francii na cestu, po níž došla až tam, kde je dnes.

Strach z bídy je větší než hněv

V příštích dvou týdnech jistě zesílí kampaň nahánějící strach Francouzům z následků proti-evropského rozhodnutí. Předzvěstí je varování agentury Moody‘s, že v případě ochodu Francie z EU by ceny evropských akcií na burze poklesly a euro by oproti dolaru ztratilo deset procent. Podle Evropská centrální banky opuštění eura by neúnosně zvýšilo úrokové míry státních nových půjček a splátek francouzského dluhu.

Přeloženo: Jestli si myslíte, holoubci, že si polepšíte, jste na obrovském omylu. Doposud to vždy zabralo. Proto vládnoucí strany mají ve volbách dostatek hlasů, aby mohly zůstat u kormidla. Strach ze zhroucení finančních trhů a z bídy je větší nežli zklamání a hněv. Logika je všude naprosto stejná: Systém je prohnilý, ale cena za jeho svržení připadá příliš velká.

Podaří se v druhém kole 7.května nabourat tuto logiku? To by musely všechny hlavní sdělovací prostředky dezertovat ze žoldu finančních a průmyslových oligarchů, anebo by se musel stát jiný zázrak. Protože pravicová a levicová politická elita, hájící status quo, utvořily nesvaté spojenectví a od této chvíle jdou do závěru volební kampaně  v jednom šiku pod bojovým pokřikem STOP MARINE za každou cenu!

Autor je český novinář žijící v Ženevě.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…