Jan Vítek: Glosa k Oscarům aneb Sleduj stopu peněz

03.03.2017 20:36

Dva skandály provázely letošní velkou mši celuloidového průmyslu.

Jan Vítek: Glosa k Oscarům aneb Sleduj stopu peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Při vyhlašování Oscara za nejlepší film konferenciérka Fay Dunaway si spletla obálky a oznámila, že vítězem je La La Land. Jeho režisér a herci už nastoupili na pódium a začali děkovné řeči, když se ozval výkřik z pozadí scény: Omyl !

A opravdu, Oscar patřil filmu Moonlight.

„V Hollywoodu jsou už všichni tak zaměření na politiku, že nezvládají věci,“ dal se slyšet prezident Trump, který má nevyřízené účty s řadou hollywoodských hvězd.

Druhý skandál vznikl po udělení Oscara za nejlepší dokumentární snímek White Helmets společnosti Netflix. Je věnován dobrovolníkům v bílých přilbách, kteří beze zbraně a bez bázně zachraňují v Sýrii z trosek oběti bombardování, především malé děti.

Jací dobrovolníci, když jsou placení lépe nežli třeba syrští vojáci, píší americké webovky International Clearance House, do nichž přispívají i u nás známí komentátoři The Saker a P.C. Roberts. Jinde se dozvídáme, že White Helmets založil James Le Mesusier, který předtím pracoval pro Blackwater. Tahle firma dodává žoldáky. Někteří z nich spáchali vraždy v Iráku a terorizovali civilisty, za což byli souzeni a uvězněni. Jinde zas píší, že White Helmets uklízejí mrtvoly lidí, které kati Al Nusry popravili, nosí zbraně a slaví vítězství Al Kajdy.

Jsou White Helmets švindl nebo ne?

Jedno z desatera přikázání americké investigativní žurnalistiky praví: Sleduj stopu peněz.

V daném případu čitelně a prokazatelně vede od CIA, britského ministerstva zahraničí, USAID, prodloužené ruce amerického ministerstva zahraničí, Německa, Holandska a mecenáše barevných revolucí George Sorose k Bílým helmám.

Nevěříte? Zeptejte se Abdulrahmana Al Mawwase, mluvčího této humanitární, multimilionové organizace, který to veřejně přiznal. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …