Jan Vítek: Ještě ke Comeymu - Poklad ex-šéfa FBI

21.06.2017 17:15

"You are fired!" Ta tři slůvka pronesl Donald Trump ve svém životě bezpočtukrát v různých intonacích nejrůznějším lidem, ale dlouhou dobu nedokázal dát padáka Jamesi Comeymu, i když si dobře uvědomoval, že tento Clintonův člověk, jmenovaný Obamou do čela FBI, je jeho nemesis.

Jan Vítek: Ještě ke Comeymu - Poklad ex-šéfa FBI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ve washingtonské bažině, kterou kandidát Trump sliboval vysušit, měl Comey pověst schopného uklízeče a zametače.   Jako vyšetřovatel ministerstva spravedlnosti sklidil do šuplete obviněni prezidenta Billa Clintona, že při odchodu z Bílého domu dal za úplatek milost obchodníku se zbraněmi a zločinnému finančníkovi Marcu Richeovi. Když FBI v roce 2013 zjistila, že největší anglická banka HSBC Holding vyprala miliardy  dolarů mexickým drogovým kartelům a věnovala miliony nadaci Clintonových, pomáhal očistit jak banku, tak Hillary a Billa.

Během loňské prezidentské kampaně vyšlo najevo, že Clintonová posílala utajované informace ze svého osobního přenosného počítače, když byla ministryní zahraničních věci. Navíc z její internetové pošty se dal vyčíst modus operandi, jakým od spřátelených vlád a státníků vybírala všimné. Jedním dechem slibovala, že učiní vše, aby americká vláda jim vyhověla a druhým dodala, že by se ráda zmínila o dobročinné nadanci, kterou s manželem založili. Comey v televizi prohlásil, že Hillary byla  "neopatrná" když  používala vlastní laptop, leč bez zlého úmyslu, a proto zastavuje další  šetření v této věci. Úplatky zametl pod koberec. Kdokoli jiný než Hillary, by už dávno seděl ve vězení.

Kdyby Hillary zvítězila, Comey by dál dělal stěnu Corruption Incorporated manželů Clintonových a chránil je před nahodilými zvědavci z FBI. Ale Hillary prohrála a Comey dostal z hlubiny bažiny nový úkol: najít důkazy o tom, že členové Trumpova volebního týmu byli během kampaně ve styku s ruskými vládními představiteli. Počinek měl, protože jeho lidé a CIA už celý rok odposlouchávali Trumpa a jeho štáb. Tak se Comey stal hlavním náhončím štvanice zvané Russiagate, která ochromovala a dodnes ochromuje Trumpovu vládu.

Rozhodnutí dát šéfovi FBI padáka učinil Trump sám. I nejbližší poradci, jeho zeť Jared Kushner and dcera Ivanka, ho od toho zrazovali. Obávali se, že jeho nepřátele by z odvolaní Comeyho během vyšetřování Russiagate mohli udělat aféru zneužití prezidentské moci.

Podkladem pro odvolací dopis byla doporučení ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a jeho zástupce Roda Rosensteina, kteří v nich shodně stvrzovali, že James Comey nevykonával svoji funkci profesionálně a nestranně. Jako důkaz uvedli jeho postup v případě Hillary Clintonové.

Dopis doručil ředitelství FBI Trumpův „ochrančík“. V téže chvíli už prohledával kancelář Cameyho tým z vlastních vyšetřovatelů ministerstva spravedlnosti. Odvezli na ministerstvo hotový poklad v podobě spisů, svodek, hlášení, počítačů a různých jiných dokumentů.

To vše se dělo za zády Comeyho, který se shodou okolností (sic!) byl v Kalifornii, kde se účastnil náboru nových pracovníků FBI. O tom, že dostal padáka, se dozvěděl z televize.

Comey shromažďoval kompromat  na všechny koryfeje bez rozdílu stranické příslušnosti. Pokračoval v tradici J. Edvarda Hoovera, prvního ředitele FBI, a ostatních svých předchůdců. Na každého, kdo ve washingtonské bažině něco znamená, vedl složku špíny. Mezi zabavenými věcmi je i pověstný laptop bývalého demokratického kongresmana Antonyho Weinara. Údajně obsahuje informace o sexuálních choutkách a hrátkách řady kongresmanů a senátorů.

Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby prezident odtajnil byť malou část Comeyho pokladů? Jaké pobouření by to v zemi vyvolalo a s jakými následky? Nebo schválil jen několik cílených úniků?

Ale není třeba jít do krajnosti. Ať už jsou v bažině jakýkoli tvorové, rozhodně nejsou hloupí. Stačilo by jim říct, tak chlapci, sice nevíme všechno, co jste natropili, ale to, co se můžeme o vás pustit na veřejnost, by mělo stačit, abychom se rozumně a v klidu dohodli.

Řečeno po trumpovsku: "Let's make a deal".

Autor je publicista a žije v Ženevě, Švýcarsko

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …