Jan Vítek: Las Vegas s otazníky

11.10.2017 7:34

Přikývni, našeptávají titulky. Hned? No ovšem... jako v případě zavraždění Johna Kennedyho a masakru jedenácté září.

Jan Vítek: Las Vegas s otazníky
Foto: pixabay.com
Popisek: agrese - ilustrační foto

Ta vzpomínka ve mně vyvolá rozhodnutí. Přikyvovat za chodu tentokrát nebudu. Možná později, až se vyjasní, co se v Las Vegas skutečně stalo. Zatím mi servírují guláš z kotle FBI a tamních policajtů, v němž je pár kousků masa a brambůrků plavoucích v tmavohnědě, mediální omáčce.

Co jsem z ní vyčetl je, že vrah byl 64letý běloch jménem Stephen Paddock, který neměl žádné oplétačky se zákonem a nebyl duševně chorý, nýbrž velice podnikavý multimilionář, který zbohatnul z obchodu s nemovitostmi. U něho doma se našlo 19 automatických zbraní a dalších 23 si vzal s sebou do suity v hotelu Mandalay Bay. Přinesl si také kladivo, aby mohl rozbít okna z těžkého skla, která se nedají otevřít, a dvě střelecké trojnožky. Vanu v koupelně zaplnil střelivem. Během čtyř dnů, kdy v hotelu bydlel, chodili do suity číšníci s nápoji a uklízečky dělat pořádek.

Jak to, že si nikdo z nich ničeho nevšiml?

Jak dopravil do suity zbraně, tisíc šest set nábojů a trojnožky?

Paddock zabil a zranil celkem 573 návštěvníků koncertu country hudby. Tolik vojáků v armádě tvoří prapor. Je velmi obtížné zničit celý prapor střelnými zbraněmi i v zuřivé bitvě. Snad se to ještě nikdy nestalo. Může civilista bez vojenského výcviku, střílející z 32 poschodí na vzdálenost čtyř fotbalových hřišť několika salvami z rychlopalné zbraně sám zasáhnout tolik lidí?

Prodej rychlopalných zbraní je zakázán, ale dají se udělat z automatických , když vyměníte pažbu za jinou s mechanismem, který umožňuje zvýšit kadenci. Takto upravenou zbraň však nemůže používat jen tak kde kdo. Hlaveň se po dlouhé dávce rozžhaví a musí vyměnit, což není snadné. Navíc střelba se shora dolů, kdy sklon narušuje zaměřovací systém, vyžaduje intensivní výcvik, zkušenost a fysickou zdatnost.

Jak se ze zcela normálního muže najednou stal Rambo?

Ve chvíli, kdy spustil palbu, náhodně kolemjedoucí taxikář zachytil na videu záblesky z automatické zbraně z nižšího patra než dvaatřicátého. Na záběrech z jiného videa, které, zdá se, to potvrzují, jsou slyšet dvě salvy, jež se překrývají. Zvuky dvojité palby zachycuje ještě další záznam.

Byl Paddock skutečně osamělým vlkem?

„Lze si těžko představit, že vše dokázal sám," prohlásil unavený, nevyspalý lasvegaský šerif Joe Lombardo po prvních dne vyšetřovaní. „Musíme vycházet z předpokladu, že některých situacích měl pomoc."

Záhada na záhadu. Člověku maně vytane na mysli magická Oswadova kulka, která podle Warrenovy komise pronikla do těla Johna Kennedyho pravou stranou kolem páteře, vyšla pod jeho Adamovým jablkem, pak zranila žebra a pravé zápěstí vedle sedícího guvernéra Connalyho a skončila v jeho levé noze zcela nepoškozená. A člověku se také před očima pomalu, patro po patru sesouvá nezasažený třetí věžák na Manhattanu...

Muslimská stopa?

FBI a lasvegaští policisté už vyšetřili víc jak tisíc stop. Na konci minulého týdne šerif Lombardo připustil, že se začíná přiklánět k možnosti, že Paddockovi neprasklo v „bedně", ale že jde o plánovaný a promyšlený zločin, jehož pachatel mohl být radikalizován.

Jestliže ano, kým, kde a jak?

Do mešity nechodil a s verbíři se nesetkával... leda že by se schůzky konaly na luxusních výletních lodích, na nichž se Steven se svou družkou Marilou plavili ve Středomoří, kde vyšli na břeh nejen ve Španělsku, Itálii, Řecku, nýbrž i Jordánsku a Spojených arabských emirátech; ne jednou, ale devětkrát.

Není však vyloučeno, že muslimská stopa je veskrze falešná a Isis se chlubí cizím peřím, když Paddocka nazývá Abu Bakr al-Baghdadi, jménem vyhraženým pro nevýznamnější džihádisty.

Opravdu přijal Islám letos na jaře, jak tvrdí Isis?

FBI to zcela vylučuje. CIA zatím mlčí. Vyčkává? Nebo má máslo na hlavě?

Čtyři policisté byli toho osudného říjnového večera zraněni v přestřelce v hotelu, jeden těžce, ale je mimo nebezpečí života, ostatní lehce. Neznáme ani jejich jména, tím méně výpověď.

Někdo se pokoušel uniknout? Podařilo se mu to?

Paddockovi určitě ne, našli ho bez života, střelil se do úst.

Proč FBI drží výsledky jeho pitvy pod pokličkou? Co všechno se nám tutlá?

Hodně, ale vlastně je to pro naše dobro, protože by nás možná klepla pepka, kdybychom věděli víc.

Nezodpovězených otázek je bezpočet. Dvě z nich jsou však nejdůležitější: z jakých pohnutek multimilionář a bonviván Stephen Paddock spáchal tak strašný zločin, a kdo mu napomáhal?

Počkám si na odpověď a pak možná přikývnu... když od pohledu nebude jen nějakou ukolébavkou.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…