Jan Vítek: Mrtví mlčí navěky

29.06.2017 14:20

Přes rok starou vraždu Seth Riche stále zahaluje tajemství, i když jsou vypsány pěněžní odměny v celkové výši víc jak půl milionu dolarů tomu, kdo přivede policii na správnou stopu. Bude tento zločin vůbec někdy objasněn?

Jan Vítek: Mrtví mlčí navěky
Foto: Archiv
Popisek: Seth Rich

Seth Rich (27) byl zaníceným přívržencem Bernie Sanderse, demokratického kandidáta na prezidenta USA. Během loňské volební kampaně pracoval jako odborník na elektronické hlasování pro Demokratický národní konvent (DNK), který byl mozkovým centrem kampaně. Měl přístup k celé jeho počítačové síti. Když se 10. července 2016 krátce po čtvrté hodině ranní vracel z washingtonského baru domů, byl zasažen dvěma výstřely do zad. Po převozu do nemocnice ještě žil. Zemřel o hodinu a čtvrt později. Dodnes není známo jméno nemocnice, ve které byl ošetřován.

Zpráva o pitvě je rovněž utajována, Policie usoudila, že Rich se stal obětí náhodného loupežného přepadení, i když nebyl okraden. Na ruce měl hodinky a v kapsách peníze, kreditiní karty a iPhone.

Ve dnech 25-28 července se konal sjezd demokratů, který posvětil kandidaturu Hillary Clintonové. Krátce předtím 22. července Wikileaks uveřejnil tisíce emailů sedmi špičkových pracovníků DNK, které dosvědčovaly, že výsledky primárek byly falšovány ve prospěch Hillary. Vedení demokratické strany ve snaze odvrátit pozornost obvinilo Rusy, že se mu vloupali počítačů, ukradli emaily a rozšiřují špinavé pomluvy, aby ovlivnili volby. Brzy po té Julian Assange, zakladatel a provozovatel Wikileaks, naznačil, že emaily dostal od svého přítele, kterému je poslal Seth Rich. Americká media, co dělají veřejné mínění, to zaznamenala odstavečkem v článcích o ruském vměšování, anebo zasklila.

Během následujících devítii měsíců se případ Seth Riche ztratil z radaru. Jedni se z toho radovali, jiní volali faul. Neboť kdyby vyšetřování pokračovalo a prokázalo, že Rich měl spojení s Wikileaks a použil jej, nafouklá bublina protikremliády a protitrumpiády by rázem splaskla. A s ní i Demokratická strana. Vládnoucí systém USA by už nikdy nebyl, čím je dnes.

Mediální bomba a sprška dementi

Šestnáctého května 2017 Fox News, snad nejsledovanější americká televizní stanice, oznámila, že důkazy o Richově spojení s Wikileaks se nacházejí v jeho laptopu, který má FBI. Jsou obsaženy ve výměně korespondence mezi Richem a Gavinem MacFaydenem, americkým tvůrcem dokumentárních filmů, zakladatelem a ředitelem Centra pro investigativní žurnalistiku a jedním z nejbližších přátel Assange.

Fox News to sdělil federální vyšetřovatel, který si vyžádal anonymitu, Prohlásil, že tuto korespondenci četl. Podle něho je nepochybné, že 44.053 emailů a 17.761 připojených dokumetů McFaydenovi poslal Seth Rich.

Druhým zdrojem Fox News byl soukromý detektiv Rod Wheeler. Na obrazovce řekl, že měl v přenosném počítači informace o tom, že Rich měl jak motiv, tak příležitost získat a předat emaily. Při domovní prohlídce mu washintonská policie laptop zabavila. V následném rozhovoru ji obvinil, že spolu s FBI se snaží případ všemi prostředky ututlat.

McFayden tato odhalení nepotvrdí, ani nevyvrátí. Zemřel náhle 22. října 2016 ve věku 76. let v Londýně. Příčina smrti nebyla zveřejněna.

Prach po mediální bombě Fox News se rychle usadil ve spršce dementi. Vznesená obvinění označil za lež primátor Washingtonu, FBI, šéf washingtonské policie, předáci demokratické strany, New York Times, Washington post, NBC, CNN, zkrátka kde kdo. Rodiče zavražděného, přesvědčení demokraté, vydali prohlášení, v němž protestovali proti zneuživání smrti jejich syna k politickým účelům. Vzali si advokáta, který hrozil, že podá žalobu na každého šiřitele konspirativních teorií o Seth Richovi.

Zřejmě však přitlačil i někdo jiný, mocnější, jako je kupříkladu Rupert Murdoch, majitel Fox New. Její redakce v tiskovém oznámení z 23. května přiznala, že neprověřia informace o spojení Riche s Wikileaks jaksepatří, a proto je stahuje. Současně odvolal všechna svá tvrzení i Rod Wheeler.

Stopa anebo srandička

V úterý 20 června vyšla zpráva skupiny 'nezávislých' detektivů', kterou tvořilo dvacet absolventů kriminalistiky washingtonské univerzity. Po tříměsíčním šetření vraždy došli k závěru, že pachatelem byl spíše nájemný zabiják nebo sériový vrah nežli náhodný lupič, jak tvrdí policie. Okolí vraždy bylo 'očištěno' způsobem, který naznačuje, že ji spáchal 'zkušený zločinec obeznámený s policejními vyšetřovacími metodami'. Navic musel vědět, že v rezidenční čtvrti Bloomingdale, kde Rich bydlel, policie má lokátory výstřelů. Hlídka, která se dostavila na místo činu za osmdesát vteřin, nezahlédla ani živáčka.

Washingtonská policie neumožnila univerzitním detektivům přístup k žádným materiálům, důkazům nebo osobám. Pravdomonopolní sdělovací prostředky považují nicméně jejich zprávu za novou stopu k vyřešení záhadné vraždy. Většina z nich ji rozhlásila do světa pod titulky podle vzoru Newsweeku 'Seth Rich Update: DNC Staffer Murdered by Serial Killer'. Pracovník DNV zavražděn sériovým zabijákem.

Internetoví kacíři všeho ražení jsou skeptičtější. Co je na tom nového? Že pachatel byl najatý profesionál tvrdí od prvního dne. Sériový vrah? Are you kidding? Děláte si srandičku?

V díře zapomnění

Černa kronika zaznamenala v létě 2016 tři nečekaná úmrtí známých osobností ve Washingtonu.

John Ashe, bývalý diplomat v OSN, zemřel 22 červena. Shodou okolností to bylo den před tím, než měl svědčit ve věci údajné korupce Clintonových v aféře zvané Chinagate, v níž měl být prostředníkem. Příčina byla zprvu přičena infarktu. Koroner ji pak přisoudil zadušení. John zvedal těžkou činku a ta mu padla na krk.

Joe Montano, který byl předsedou DNK před Debbi Wasserman Shulz a poradcem demokratického senátora Tima Kaine, zemřel podle policie na mrtvici 25. července, krátce po uveřejnění kompromitujících emailů Bylo mu čtyřicet sedm let.

Právníka Shawn Lucase nalezla jeho přítelkyně mrtvého v koupelně na podlaze 2. srpna. Lucas v zastoupení příznivců Bernie Sanderse v shromadném procesu zažaloval 28. června DNK a jmenovitě Debbi Wasserman Schuz z korupce a falšování voleb ve prospěch Hillary. O příčinách jeho smrti se dlouho spekulovalo. Až 1. prosince se policie ustálila na předávkování opoidy.

Co tato úmrtí mají společného kromě toho, že byla náhlá a podezřelá? Místo a načasování. Došlo k ním ve Washintonu v době klíčových událostí prezidentské kampaně: zavraždění Riche, zveřejnění emailů a sjezdu demokratů, který potvrdil vítězství Hillary Clintonové nad Bernie Sandersem. Mají také společný motiv? V tom tkví otázka. Jádro pudla spočívá v tom, komu smrt tří lidí prospěla.

A v čem se ty tři případy podobají jeden druhému? Svým koncem. Všechny zmizely v díře zapomnění.

Zkušení kriminalisté říkají, že trestné činy lze rozdělit do tří kategorií. Průhledné, řešitelné a neobjasnitelné. V té třetí kategorii jsou politické vraždy.

Autor článku je český novinář žijící ve Švýcarsku.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…