Jan Vítek: Švédský políček

30.07.2020 21:39

„Nejlepší odpověď na panikáře,“ zpívali Voskovec a Werich, „je rázný políček na obě tváře.“ Nebo jako v daném případě tento graf. Podívejte s na něj dobře, je poučný. Zatímco epidemie Covidu-19 v USA se vleče, ve Švédsku téměř zmizela.

Jan Vítek: Švédský políček
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Úmrtí způsobená virem klesla v posledních čtrnácti dnech na pět až sedm denně s klesající tendencí Navíc je daleko méně nových onemocnění a počet pacientů v intensivní péči se blíží k nule.

graf

Uvedené skutečnosti jsou odpovědí na tornádo kritiky, které v uplynulých měsících postihlo Švédy, že nepodlehli pandemii paniky, neuzavřeli ekonomiku a neumrtvili společenské dění. Okoštujte několik titulků. CBS News: Švédsko předvádí jak nebojovat proti Covid-19 New York Times: Švédsko je varovným příkladem pro celý svět Newswek: Úmrtí na Covid-19 ve Švédsku jsou důsledkem otevřené ekonomiky a společnosti.

Tenor těchto článků spočíval v rozhořčení, proč ti Švédové nemohou být jako my a vyhlásit tomu zatracenému viru totální válku ať to stojí, co chce, až do úplného zničení? Následovaly mnohé dobře míněné rady, jak udělat čelem vzad a zařadit se. Potomci Vikingů řekli „NEJ“ a sledují dál svůj vlastní model, který je založený na dvou předpokladech.

  1. Koronavirus může být pouze obhospodařován, nikoli potlačen. Pokud z celé planety neuděláme Wu-chan, musíme s ním žít.
  2. Lidé nestrpí generální uzavírku déle než měsíc nebo dva, protože nuda, samota a hospodářská zoufalost se stanou nesnesitelné

V rozporu s ostatními vyspělými zeměmi, včetně svých sousedů v Norsku nebo Dánsku, ve Švédsku jsou základní školy a obchody, restauranty a bary většinou otevřené. Občané EU mohou volně přijíždět a odjíždět. Udržovaní odstupu při vzájemném styku je převážně dobrovolné, ale nesmí se sejít víc jak padesát lidí. Zkrátka, když přijedete z Berlína do Stockholmu cítíte se jako byste se octli na jiné planetě.

Není ale pravda, že Švédsko nic proti viru nedělá. To je chýra. Většina Švédů podstatně změnila své zvyky. Pokud to jde, lidé vykonávají své zaměstnání doma. Penzistům se doporučuje vycházet jen v nejnutnějších případech. Restaurace a bary smí obsluhovat hosty jen u stolů, kasírky v obchodech chrání skleněné přepážky. Cizinci, kteří přijdou do Stockholmu, jsou překvapeni, že bary a kavárny jsou obsazené, ale nemají představu, jak bývaly přeplněné před Covidem.

Další chýra je, že Švédsko se snaží vyvinout v zemi „stádní“ imunitu. To je stav, kdy se už nakazilo tolik lidí že virus nemá žádný „podpal“, nebo chcete-li, ztratil schopnost zážehu. Ve skutečnosti se Švédsko pokouší o co nejvíce přizpůsobivý postup, který udržuje v šachu exponenciální růst infekce. „Nejsme nastaveni v zamezovacím módu,“ řekl hlavní švédský epidemiolog Anders Tengel, „jsme ve zmírňovacím módu.“

Rozhodnutí jít vlastní cestou, neuzavírat národní hospodářství a společenský život se vyplatilo. I když Švédsko má větší úmrtnost Covid-19 nežli jeho skandinávští sousedi, nicméně je stále nižší nežli ve všech nejvíce postižených zemích v západní Evropě a Americe.

graf

Nedokonalé, leč případné srovnání švédského modelu lze nalézt v omezení nejvyšší rychlosti na silnicích. Snižte ji na dvacet kilometrů a můžete zachránit spousty životů, ale za těžko únosnou cenu výkonnosti a rozumnosti. Když ji trochu zvýšíte, řekněme na sedmdesát kilometrů, můžete také zachránit hodně životů a přitom vytvořit podmínky k normálnímu provozu.

V této analogii většina vyspělých zemí má nízký limit, chrání životy za cenu různých omezení a šikany, cenu, kterou lidé nebudou chtít dlouho platit. Švédský model ochraňuje méně, ale dovoluje lidem žít svůj život svobodněji a plněji.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…