Jan Vítek: Vystrčil překročil červenou čáru, Peking žádá omluvu

20.09.2020 19:02

Vysvětlení předsedy senátu Miloše Vystrčila o návštěvě Tchaj-wanu, že nikdy neporušil zásadu jedné Číny a nenazval Tchaj-wan samostatným státem, považuje Peking za opožděné a nepřesvědčivé, napsal v úvodníku deník Global Times, anglická polnice čínské vlády.

Jan Vítek: Vystrčil překročil červenou čáru, Peking žádá omluvu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Česká vláda se pokouší napravit čínsko-české vztahy… Prezident Miloš Zeman v neděli odsoudil návštěvu ostrova Tchaj-wanu předsedou Senátu a nazval ji‚ klukovskou provokací‘. Tentýž den český premiér Andrej Babiš řekl, že Vystrčil nerozumí současnému světu a že se pokusí zabránit škodám, které by to mohlo přinést českým firmám,“ konstatuje úvodník.

„Vystrčil nejenže nepřiznal špatné počínání, ale také se neomluvil. Český Senát nevydal žádné prohlášení, které by ujasnilo, že takový přečin, který velice podrývá jádro čínských zájmů, se v žádném případě nebude opakovat.“

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Úvodník Global Times dodává, že aféra již narušila vztahy obou zemí a že čínské podniky ztrácí důvěru ve své české partnery. „Proto někteří čeští podnikatelé v Číně se mohou octnout v obtížné situaci, když se budou snažit proniknout na čínský trh.“

Možné sankce jsou plně odůvodněné: politik země, která má diplomatické styky s Čínou „zcela jasně porušil zásadu jedné Číny. Vystrčil překročil červenou čáru,“ prohlašuje Global Times.

K tomu, aby se obchodní vztahy zlepšily „bude zapotřebí, aby Vystrčil nebo český Senát podal vysvětlení a omluvil se za návštěvu Tchaj-wanu s cílem odstranit škodlivý vliv pochybné akce a zabránit dalšímu zhoršení celkové hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi,“ zdůrazňuje Global Times v závěru svého úvodníku.

Ať se to líbí nebo ne, něco na čínském postoji v aféře Vystrčil je. V zahraničních vztazích, stejně jako mezilidských, musí být mantinely. Odsud až potud. Jinak hrozí zákon džungle.

Jak by se asi nám zamlouvalo, kdyby vysoký představitel Číny navštívil sídlo Sudetských Němců ve Spolkové republice a na vysvětlenou řekl, že se tam zastavil na kus kecu?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…