Jan Vítek: Zhlédl se nový francouzský prezident Macron v Holywoodu?

12.07.2017 21:33

Jsou křížovkáři a jsou luštitelé fotosymbolů. Jedněch je bezpočet, druhých houf. Veřejnost se o nich dozví jen zřídka. Ale v minulých dnech byli na první straně světového tisku, protože prezident Emanuel Macron požehnal svůj oficiální portrét, který dnes už visí ve všech radnicích země a francouzských zastupitelských úřadech po celém světě.

Jan Vítek: Zhlédl se nový francouzský prezident Macron v Holywoodu?
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Je to už tradice. Když se nový framcouzský prezident nechá zvěčnit, fotočmuchalové se snaží uhodnout, co svou pózou, a výrazem obličeje naznačuje a jakým chce být kormidelníkem.

U Macrona si všimli, že oproti většině svých předchůdců dal vyfotit ve vzpřímeném postoji, což je znamením síly, mužnosti a autority. Stužka Čestné legie vyjařuje čest a statečnost. Snubní prsteny na každe ruce věrnost. Ten na levé ruce dostal od Brigitte, když ho rodiče v roce 1997 poslali z Amiensu dostudovat do Paříže, aby ho od ní odloučili. Na pravé má svatební prsten, když se v roce 2007 konečně vzali.

Snímek je brán při otevřeném okně, prezident jako by byl uvnitř a zároveň venku, což symbolizuje předěl dvou epoch, v němž vládne. Pozicí mezi vlajkami Macron sděluje urbi et orbi, že ztělesňuje spojení Francie s Evropou. Způsob, jakým svírá desku vyjadřuje nezlomné odhodlání držet a nepustit moc z rukou. Dotvrzuje to jeho pohled : rozhodný, vizionářský. Panovnickou přísnost zjemňuje mírný úsměv.

Na stole má dva chytré telefony, přestavující jeho sepětí s dobou a modernizmus Knihy vedle nich jsou z prestižní řady Pleiade. Fotočmuchalové zjistili, že jde o Stendhalův slavný román Červený a černý, příběh ctižádového mladíka a zbožňovatele Napoleona jako Macron, dále Válečné paměti generála de Gaulla, jimiž se hlásí k jeho tradici, a sbírku básní André Gida Pozemské živiny, která provolává právo jednotlivce odmítnout vnucovanou morálku a být nezávislý na lidské společnosti-- Macronovo životní vyznání. Replika hodin z doby císařství je dalším mrknutím Napoleonovi. A samozřejmě nechybí soška galského kohouta, symbol národní hrdosti a Macronova vlastenectví.

Co vidí jiní

Německý Bild napsal : «A takový kýč zamořil celou Francii!»

Španělský Ele Pais přitakal: «Jde o kliše nabíté symboly a poselstvími jupiterského prezidenta, který chce mít vše pod kontrolou.»

Britský The Daily Telegraph zaznamenal, že je to poprvé co se francouzský prezident objevuje na oficálním portrétu s dvěma chytrými telefony, což nasvědčuje, že «je opravdovým modernistou».

Američtí obrazoborci vzkázali Francouzům, že jejich prezident se nejspíše zhlédl v holywoodkých seriálech jako je Dům z karet anebo Západní křídlo, v němž roli amerického prezidenta hrál Martin Sheen. Na důkaz Huffington post uveřejnil tuto fotomontáž:

Prezident Sheen v Holywoodu                                            Prezident Macron v L’Elysée

Cui bono?

Jako studentík soukromého gymnázia v rodném Amiensu Emmanuel toužil vydobýt si slávu na prknech, která znamenají svět. Ale jeho učitelka literatury, celoživotní láska a mentorka Brigitte mu to rozmlouvala. Nakonec se této o dvacet čtyři let zralejší ženě a matce tří dětí podařilo mu vysvětlit, že komedianství je třpytka, a že společenská prestiž a bohaství jsou v bankovnictví a politice. Tak Francie přišla o prvního milovníka, jako byl Gérard Philipe a získala mladistvého vůdce, jako byl Napoleon. Emmanueli Macronovi změna životního plánu nesmírně prospěla. Uvidíme, co přinese francouzkému lidu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …