Jan Vysočina: Česko potřebuje silný prezidentský režim

11.09.2017 16:00

Důvodem je naprosto nepřehledná politika politických stran a hnutí zastoupených v parlamentě. K zlepšení situace by nutně musel být ve veřejnoprávních médiích prostor k prezentaci názorů a myšlenek aktivních i aspirujících politiků. Naše veřejnoprávní média dnes nepatří těm, kdo je platí.

Jan Vysočina: Česko potřebuje silný prezidentský režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Pouze je od všech občanů vlastnících TV a rozhlasový přijímač na základě zákona vybírána daň na jejich provoz. Nemohou si demokraticky vybrat vedení těchto médií. O tom, co se bude vysílat a jakým způsobem, rozhodují v podstatě poslanci parlamentu svým výběrem tzv. Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Kde je pak nějaké vysílání ve prospěch většiny občanů?

Ve vysílání jsou setrvale prezentovány dezinformace o domácí i zahraniční politice bez toho, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nějak zasáhla (jedná se o sofistikovanou formu cenzury doplněnou o nepravdivé údaje). Tento pokřivený obraz dezorientuje značnou část občanů, kteří se pak nedokážou  správně rozhodnout při volbách do parlamentu i jiných orgánů. Do vysílání ČT ve večerních hodinách nejsou připuštěni tzv. nežádoucí opoziční politici a ani v pravidelných publicistických pořadech tomu není jinak. Důkazem tohoto tristního stavu je skutečnost, že ani současný prezident nesděluje občanům své názory v programu ČT, ale na konkurenčním komerčním programu Barrandov.

Za současné situace nelze očekávat, že by si kapříci vypustili rybník. Nelze tedy očekávat, že dobrovolně poslanci parlamentu změní zákon o veřejnoprávních médiích tak, aby došlo k nápravě současného stavu.

Je reálné prosadit změnu parlamentního systému na prezidentský po schválení zákona o obecném referendu. To však čeká na parlament, který vzejde z říjnových voleb.

Lidé se za současné situace  snadněji rozhodnou o prospěšnosti jediného prvku politiky, který by mohl změnit zásadně náš další vývoj, než na výběru politické strany nebo hnutí. Zkušenosti z předchozích dvacetiosmi let napovídají, že přes tzv. čistou parlamentní demokracii se situace drtivé většiny obyvatel této země může v krátké době pouze zhoršit. Pokračováním v zapojení do EU, kde parlament ČR je pouze převodovou pákou,  je ohrožena existence českého národa.

Jan Vysočina

Vyšlo na Vaševec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…