Jan Vysočina: Irán má prý potenciál následovat Severní Koreu

21.04.2017 14:20

Tento názor na tuto zem sdělil ministr zahraničí USA Tillerson ve středu ve Washingtonu.

Jan Vysočina: Irán má prý potenciál následovat Severní Koreu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Zejména zkritizoval jeho roli v syrské občanské válce, kde Teherán podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, ale zmínil i další konflikty.

Dále sdělil, že „Írán je hlavní světový sponzor terorismu a je odpovědný za zesílení několika konfliktů a podkopávání amerických zájmů v Sýrii, Jemenu, Iráku a Libanonu,“.

Pouze neupřesnil, které americké zájmy a v jaké míře jsou touto zemí ohrožovány. Také by to mohlo být chápáno tak, že se zmíněné země nepovažují z pohledu vlády USA  za samostatné státy, ale spíše za jejich vazalská území. Pak by samozřejmě bylo jasné, že se administrativa současného prezidenta USA cítí být poškozována samostatnou politikou Iránu a zmíněných zemí.

Iniciativa zadržování Iránu  ohledně jeho jaderného programu jasně ukazuje, že co je dovoleno pánovi není dle optiky současné vlády USA dovoleno kmánovi. A místo nějakého mezinárodního práva jsou používány metody klacku a ekonomické blokády při řešení vztahů mezi suverénními státy. Pakistán je islámská země, která může mít atomové zbraně, ale Iránu, který je rovněž islámskou zemí, jsou takové možnosti odpírány s odůvodněním, že by je údajně mohl zneužít proti americkým zájmům a jeho spojencům.

Vůbec se nikdo ani nezmíní, že existují silné indicie, že Izrael atomové zbraně vlastní již řadu let. Irán se může cítit být tímto potenciálem ohrožen, protože vztahy mezi těmito zeměmi nejsou vůbec  idylické. To prý asi není nebezpečné, když to tak necítí ředitel Zeměkoule. Jen on má právo se něčeho obávat a ostatní by prý měli držet hubu a krok.

Když USA sponzorují opozici v řadě zemí finančně i materiálně proti vládě , tak to prý není podpora terorismu. Když Irán podporuje zákonné vlády proti takto vybavené opozici ve zmíněných zemích, tak to je dle názoru vlády USA podpora terorismu.

Asi je to oblast, kde by si každý soudný člověk měl sám odpovědět, která strana konfliktu prosazuje správný postoj.

Odkaz: https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/435638-iran-by-mohl-byt-jako-severni-korea-varoval-americky-ministr-zahranici.html

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…