Jan Vysočina: Příběh o Pisistratovi aneb Jak se rodila přímá demokracie v Řecku

01.10.2017 18:32

V Aténách za dob Solóna se zapsal do historie jistý Pisistrates, který zinscenoval podvodný pokus o vraždu proti sobě a v následném chaosu si vynutil, aby mu sněm Atéňanů odhlasoval přidělení osobního strážce, kterého pak použil ihned po smrti Solóna k zmocnění se Akropole. Prohlásil se tyranem. Pak byl vyhnán dočasnou aliancí pobřežní a rovinné šlechty, která se však brzy poté rozpadla a tak Atény upadly ve zmatek.

Jan Vysočina: Příběh o Pisistratovi aneb Jak se rodila přímá demokracie v Řecku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

To umožnilo Pisistratovi návrat do města. Předvedl Atéňanům  kolosální návrat ve zlatém voze za doprovodu vysoké a krásné mladé ženy v plném bojovém brnění, kterou ohlásil jako bohyni Aténu, která přichází obnovit pořádek ve svém městě.

Prostí lidé při této Pisistratově přehlídce klečeli po stranách ulic, vzpínali své ruce a vzdávali své díky.

I když pouze u nejlehkověrnějších členů sněmu se dalo očekávat, že ten nesmysl spolknou, bylo jich tam  nakonec přítomno dost k zajištění politického vítězství bezohledného lháře, jenž se dovolával nebeské moci. Hlupáci v demokracii litují, že se nechali tak snadno napálit, teprve později, kdy je škoda již způsobena.

Atény byly osedlány Pisistratem a jeho potomky po dobu jedné generace a obnovily solónské ideály až v posledním desetiletí šestého století, po vyhnání posledního Pisistráta.

Zdroj: Kniha Thomase Cahilla: Plavby po tmavém vínovém moři (Historie a význam řecké kultury). Vydalo Nakladatelství PRAGMA Praha 4

Jan Vysočina

Vyšlo na Vaševec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla