Jan Vysočina: Zaměstnavatelé vykonávají exekuce v zastoupení

15.02.2017 10:35

Aneb jak jsme převzali občanské právo ČSSR i s "chlupama". Co mají zaměstnavatelé společného s dluhy svých zaměstnanců?

Jan Vysočina: Zaměstnavatelé vykonávají exekuce v zastoupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Proč stále v Občanském soudním řádu platí paragrafy zapojující do exekucí zaměstnavatele, které do něj byly začleněny ještě za vlády komunistů.

Občanský soudní řád ČR v §282 a následujících přikazuje plátci mzdy, aby prováděl  srážky ze mzdy zaměstnance na uspokojení  exekuce na základě rozhodnutí soudu a zasílal je buď soudu a nebo v případě, že ten pověřil výkonem soukromého soudního exekutora, tomuto představiteli soudní moci. Mzdoví účetní vypočítávají každý měsíc částku, kterou strhnou zaměstnanci(mzda obvykle není fixní částka). Následně tyto peníze zasílají na účet soudu nebo pověřeného soukromého exekutora.

Nikoho ze současné vlády i těch minulých polistopadových nikdy nezajímalo, kdo zaplatí za práci mzdových účetních, kteří musí každý měsíc znovu počítat částku, kterou strhnou zaměstnanci postiženému exekucí. A současně vzniká opakovaný sice malý náklad za odeslání stržených peněz na účet soudu nebo soukromého soudního exekutora.

Z logiky věci by měly být tyto paragrafy diskriminující zaměstnavatele zrušeny. Ať si soudy a nebo pověření soudní exekutoři strhávají peníze jinde. Není věcí zaměstnavatelů, aby zastupovali soudy při výkonu práva a to ještě na svůj účet.

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty