Jan Wiesner: Dělali jsme všechno pro to, aby se mohli lidé bez práce zaměstnat, ale...

15.09.2016 10:12

Stanovisko prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů k zaměstnavatelskému projektu "Ukrajina":

Jan Wiesner: Dělali jsme všechno pro to, aby se mohli lidé bez práce zaměstnat, ale...
Foto: KZPS
Popisek: Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR

Projekt „Ukrajina“ vychází z nedostatku pracovních sil na českém pracovním trhu. Většina našich podniků má zakázky, ale nemá zaměstnance.

Samozřejmě, že stále hledáme na českém trhu, ale avízovaných cca 300.000 nezaměstnaných je tzv. nezaměstnatelných. Dělali jsme všechno proto, aby se mohli nezaměstnaní zaměstnat, ale bohužel v některých - konkrétně technických profesích to není možné. I přes řadu rekvalifikačních kurzů se nám nepodařilo pracovníky z řad nezaměstnaných, evidovaných na úřadech práce, do zejména technických profesí, získat.

Z tohoto důvodu podporujeme všechny aktivity, týkající se projektu „Režim zvláštního zacházení pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny ", který se připravoval ve spolupráci s MPO, MZV, MV a MP; tento projekt běží souběžně s již dříve schválenými „Zvláštními postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny“.

Výsledkem je, že byla 1. srpna t. r. schválena „Koncepce MZV ČR a MV ČR za účelem vyřízení vyššího množství žádostí o zaměstnanecké karty“ a KZPS ČR se stala jedním z jejich tzv. Garantů. Díky tomu bude z Ukrajiny pravidelně přicházet do České republiky zatím cca 170 pracovníků měsíčně. Srpnové i zářijové kvóty jsou už v podstatě naplněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …