Jan Zavřel: Dvojí metr České národní banky

26.07.2017 8:52

Porovnání výsledků kontrol ČNB v Metropolitním spořitelním družstvu (MSD) a Záložně CREDITAS.

Jan Zavřel: Dvojí metr České národní banky
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Přestože závěry ČNB provedené na základě kontrol družstevních záložen MSD a CREDITAS jsou si podobné jako vejce vejci, byla přijatá opatření diametrálně rozdílná. V jednom případě byla přijatá opatření nastavena tak, aby záložna musela zákonitě zkrachovat, zatímco v druhém případě byla udělena bankovní licence.

ČNB shodně u obou družstevních záložen konstatovala, že je ohrožena jejich finanční stabilita, zájmy vkladatelů a jejich další existence. Společné hlavní rysy skutečností vytýkaných ČNB oběma záložnám jsou uvedeny v následující tabulce:

Přestože z výše uvedené tabulky vyplývá, že závěry kontrol ČNB v obou záložnách jsou si velmi podobné i v jednotlivých bodech, byla v každé z nich realizována zcela odlišná opatření:

MSD bylo Předběžným opatřením uloženo zdržet se jakéhokoli jednání spočívajícího v přijímání vkladů od svých členů, poskytování úvěrů svým členům a dále pořizování (nákupu) jiných aktiv než aktiv specifikovaných v rozhodnutí. Tím mu de facto byla zakázána činnost.

MSD byly Vrchním státním zastupitelstvím v Praze zablokovány všechny okamžitě likvidní rezervy ve výši 2 300 mil. Kč blokačními příkazy vystavenými na 2 700 mil. Kč. Klientům MSD byly zablokovány prostředky z poskytnutých úvěrů ve výši cca 450 mil. Kč. (Například pro Českou spořitelnu by to, vztaženo na výši bilanční sumy, znamenalo zablokování 130 000 mil. Kč rychle likvidních rezerv a zablokovaní 20 000 mil. Kč poskytnutých úvěrů klientům.)

Management MSD po marné snaze o uvolnění zablokovaných peněžních prostředků a po marném jednání s ČNB po osmi měsících podal na MSD návrh na insolvenci. Důvodem byla skutečnost, že přestože na účtech mělo MSD 2,3 mld. Kč tak kvůli jejich blokaci nemohlo tyto vyplatiti členům družstva, kterým MSD dlužilo déle než tři měsíce cca 2. mld. Kč.

Vůči Záložně CREDITAS byla přijata tato opatření:

  1. provést mimořádný audit řídícího a kontrolního systému zaměřený na opatření účinnosti deklarovaných opatření nezávislým auditorem odlišným od dosavadního auditora;
  2. zákaz uzavírání smluv o úvěrových obchodech přesahujících hranici 100 mil. Kč a/nebo bez povinnosti klienta použít vlastní zdroje v minimální výši 10% a v případě úvěru bez průběžného splácení v minimální výši 20% a/nebo poskytovat úvěry do skupiny osob zařazených v kategorii selhání;
  3. navýšit kapitál tak, aby kapitálová přiměřenost byla vyšší než 12%. (Opatření navyšující kapitálovou přiměřenost nad 12 % přijalo MSD ještě před kontrolou ČNB na členské schůzi dne 22. 4. 2013.)

Záložně CREDITAS bylo umožněno tento, z pohledu ČNB, nežádoucí stav napravit přijetím 71 nápravných opatření a po té ji byla udělena bankovní licence. Naproti tomu MSD nebyla dána žádná šance.

Srovnatelné nebyly jen výsledky kontrol ale i ekonomická situace obou záložen. V MSD zisk k 30. 4. 2013 dosahoval 95 mil. Kč. K tomuto datu disponovalo MSD likvidní rezervou ve výši 3,9 mld. Kč, což představuje 28 % úsporných vkladů vložených členy družstva. Členská schůze MSD dne 22. 4. 2013 schválila v souladu s podmínkami BASEL III ponechání celého zisku za rok 2012 ve výši 165 mil. Kč v družstvu pro zvýšení kapitálové přiměřenosti, a zároveň schválila navýšení kapitálu dalšími členskými vklady o 200 mil. Kč, čímž MSD přesáhlo hranici kapitálové přiměřenosti 12 %. Klasifikované úvěry celkem (sledované + se selháním) dosahovaly výše 11,6% a z toho pochybné a ztrátové úvěry dosahovaly 1,4 % všech úvěrů.

Záložna CREDITAS vykázala k 31. 12. 2015 zisk 22 mil. Kč. Hodnota ukazatele kapitálové přiměřenosti dosáhla 14,29%. Likvidní rezervy lze odhadnout na 1,7 mld. Kč což představuje 19 % vložených členských vkladů. Klasifikované úvěry celkem (sledované + se selháním) dosáhly výše 46 % a pochybné a ztrátové úvěry dosahovaly 10,5 % celkového objemu poskytnutých úvěrů.

Zarážející je fakt, že v Záložně CREDITAS proběhly od roku 2011 dvě rozsáhlé kontroly na místě, zatímco v MSD jen jedna čtyřdenní kontrola na místě. Můžeme se třeba domnívat, že ČNB Záložnu CREDITAS systematicky připravovala na udělení bankovní licence. Za pozoruhodné lze rovněž považovat to, že ČNB oběma záložnám vytýká jejich rychlý růst. Je snad úkolem ČNB omezovat růst konkurenčních subjektů na trhu finančních služeb?

Zbývá jen odpovědět na otázku, kdo v ČNB zvedá pomyslný palec vzhůru na znamení dalšího života nebo jím ukazuje dolů na znamení ukončení činnosti? Jaká k tomu používá kritéria? Ekonomické výsledky ani výsledky kontrol to nejsou!

Údaje týkající se MSD, z kterých vychází tento článek, jsou uvedeny na základě Protokolu o kontrole ze dne 2. 9. 2013, Č.j.: 2013/10801/580 a Rozhodnutí ČNB ze dne 19. září 2013 Č.j.: 2013/10482/570 (zdroj: archiv autora). Údaje týkající se Záložny CREDITAS jsou uvedeny na základě Rozhodnutí ČNB ze dne 21. května 2015, Č.j.: 2015/54879/570 (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…