Jan Zavřel: Proč všichni lžou? (1. část)

28.07.2016 12:08

Aneb kam by mohla vést nekontrolovatelná moc státních zastupitelství.

Jan Zavřel: Proč všichni lžou? (1. část)
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dne 28. ledna 2016 oznámila vrchní státní zástupkyně paní Lenka Bradáčová mimo jiné i v Českém rozhlase podání obžaloby na 20 lidí v kauze Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Přepis tohoto oznámení můžeme najít zde.

A ptám se: Proč Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ Praha) lže před celým národem ve veřejnoprávním sdělovacím prostředku?

Cituji: „Družstvo údajně poskytovalo úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez ověření jejich podnikatelských záměrů, ….“

Za prvé, v obžalobě jsou uvedeny pouze tuzemské společnosti, takže žádné zahraniční. Proč toto nepravdivé sdělení?

Za druhé, VSZ Praha vůbec nevzalo na vědomí princip projektového financování, který je popsán i ve vyhlášce ČNB ze dne 27. května 2011 a který plošně implementují všechny banky, viz.

Takže svým tvrzením, že MSD půjčovalo nesolventním společnostem, kriminalizuje činnost všech bank, které přímo vyžadují pro účely projektového financování založení nové čisté, chcete-li ready made společnosti. Drtivá většina developerských projektů nebo např. projektů na výstavbu obnovitelných zdrojů energie je realizována v čerstvě založených (nesolventních) společnostech.

Za třetí, tvrzení VSZ  Praha, že MSD neověřovalo podnikatelské záměry, převzalo VSZ Praha bez vlastního ověření ze správního řízení ČNB. (ke kauze správního řízení ČNB viz samostatný text). Toto tvrzení je rovněž nepravdivé.

Cituji: „Podařilo se nám zajistit téměř dvě miliardy z možné trestné činnosti, řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová“

VSZ Praha vůbec nespecifikovalo, u koho tyto peníze zajistilo. Pokud mělo na mysli klienty MSD, tak u nich prokazatelně zajistilo výrazně méně než 2 mld. Kč, cca 0,5 mld. Kč. Pokud mělo na mysli MSD tak u něj svými rozhodnutími v celkové výši 2,7 mld. Kč reálně zajistilo na účtech MSD zůstatek 2,3 mld. Kč. Ovšem tyto peníze zcela prokazatelně v žádném případě nepocházely z trestné činnosti. Takže opět lež.

Dále se v uvedeném článku praví: „Pražské vrchní státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peněžní prostředky k výplatě vkladů…“  Toto tvrzení je v rozporu s dřívějšími prohlášeními VSZ Praha, kdy toto tvrdilo, že MSD nebyly zablokovány všechny prostředky – např. dopis pana státního zástupce Hrdličky klientům MSD nebo vyrozumění podepsané JUDr. Lenkou Bradáčovou č. 9 SPR 104/2013-28 ze dne 15.7.2013.  Cituji: „Pokud jde o účty MSD, uvádí tato zpráva, že nebyly zajištěny všechny jeho prostředky, ale pouze jejich část a to v odůvodněné výši. Konkrétně se jedná o finanční prostředky uložené na sedmi účtech vedených u čtyř peněžních ústavů.“  Stojí bezesporu za povšimnutí, že Český rozhlas uvedl až po třech letech v rozporu s dřívějšími tvrzeními VSZ Praha pravdivou informaci.

Nezbývá než se ptát: Proč VSZ  Praha bulvárně nafukuje celý případ a proč v souladu se svým posláním zcela věcně neoznámilo po pravdě a v souladu s textem obžaloby:

V kauze MSD jsme obvinili 20 lidí, protože u osmi úvěrů poskytnutých v období listopad 2012 až duben 2013 tuzemským společnostem na financování jejich projektů v oblasti developmentu a nákupu nemovitostí, z celkových cca 400 úvěrů poskytnutých MSD celkem, máme podezření, nikoliv však jistotu, že byly poskytnuty takovým způsobem, že nebyla zajištěna jejich návratnost.

Takovéto pravdivé sdělení by však asi nebylo dostatečně „silné“ aby odůvodnilo zablokování dvojnásobku vlastního kapitálu MSD.

Avšak lži a zkreslená tvrzení provázejí celý případ MSD od samého počátku.

Jan Zavřel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …